Γεωπολιτική Δυτικά Βαλκάνια

Xi: Η φιλία με την Σερβία είναι αμοιβαία, πραγματική και ειλικρινής

Xi: Η φιλία με την Σερβία είναι αμοιβαία, πραγματική και ειλικρινής

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σερβία, επιβεβαιώνοντας ότι οι δυο χώρες είναι αληθινοί φίλοι και καλοί εταίροι και απολαμβάνουν μια πολιτική εμπιστοσύνη που είναι ισχυρή σαν βράχος, όπως δήλωσε ο Xi Jinping.

Σύμφωνα με τον Κινέζο Πρόεδρο στις συνομιλίες της Τετάρτης (8/5) με τον Σέρβο ομόλογό του επιτεύχθηκε σημαντική συναίνεση και ότι η Σερβία θα είναι η πρώτη χώρα από την Ευρώπη με την οποία θα οικοδομήσει μια κοινότητα με κοινό μέλλον.

«Ανακοινώσαμε από κοινού ότι θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα μεταξύ Κίνας και Σερβίας με κοινό μέλλον στη Νέα Εποχή, η οποία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων Κίνας-Σερβίας. Πριν από οκτώ χρόνια, η Σερβία έγινε ο πρώτος ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον», είπε ο Xi σε ομιλία του μετά την ανταλλαγή των υπογεγραμμένων διακρατικών συμφωνιών μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας στο Παλάτι της Σερβίας.

Επεσήμανε ότι, ως αληθινοί φίλοι και καλοί εταίροι, η Κίνα και η Σερβία απολαμβάνουν μια πολιτική εμπιστοσύνη που είναι ισχυρή σαν βράχος.

«Η πρακτική συνεργασία μας έχει βελτιωθεί, ο συντονισμός είναι στενός όσον αφορά τα διεθνή ζητήματα και έχουμε αυτή τη ατσάλινη φιλία που γίνεται όλο και πιο δυνατή», τόνισε ο Xi.

«Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη στρατηγική επικοινωνία, να καθοδηγήσουμε αυτήν την κοινότητα με κοινό μέλλον στη Νέα Εποχή. Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά τα αμοιβαία συμφέροντα και έχουμε πραγματικά ισχυρές πολιτικές σχέσεις που συμβάλλουν σε αυτήν την κοινότητα», δήλωσε επίσης ο Xi.

Όπως είπε συγκινήθηκε βαθιά από την υποδοχή που του έγινε από τον σερβικό λαό και ότι αισθάνθηκε τη φιλία του προς την Κίνα και τον κινεζικό λαό, προσθέτοντας ότι πόσο πολύ σήμαινε για αυτόν η υποδοχή στο αεροδρόμιο, όπου ήταν παρόντες ο πρόεδρος Vučić και η σύζυγός του, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και άλλοι πολιτικοί ηγέτες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που διοργάνωσε προς τιμήν του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping και της συζύγου του Peng Liyuan, δήλωσε ότι η Σερβία θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να παραμείνει πιστός και ειλικρινής φίλος της Κίνας.

«Είναι η μεγαλύτερη τιμή για εμάς σήμερα, σεβαστέ Πρόεδρε Xi, που εσείς, μαζί με τη σύζυγό σας, καθηγήτρια Peng, επισκέπτεστε τη Δημοκρατία της Σερβίας. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παραμείνουμε πιστοί, υπεύθυνοι και ειλικρινείς φίλοι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα στέκεται πάντα σταθερά δίπλα στον μικρό της φίλο, τη Δημοκρατία της Σερβίας».

Ο Vučić πρόσθεσε επίσης ότι η Σερβία είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά έχει μεγάλη καρδιά και είπε ότι έχει τέτοια σχέση με την Κίνα.

«Σας ευχαριστώ για κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη. Σας ευχαριστούμε επίσης για τον σεβασμό που δείχνετε στη χώρα μας. Αυτό είναι το σπίτι σας, σας εύχομαι καλή υγεία και να κυβερνήσετε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για πολύ καιρό. Ζήτω η ατσάλινη φιλία της Δημοκρατίας της Κίνας και της Σερβίας!», είπε ο Vučić.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας με τα ΜΜΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, «οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Κίνας, Aleksandar Vučić και Xi Jinping, υπέγραψαν σήμερα την κοινή δήλωση της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και την οικοδόμηση της κοινότητας της Σερβίας και της Κίνας με κοινό μέλλον στην τη νέα εποχή».

Η Κοινή Δήλωση αναφέρει ότι, κατά την παραμονή του Προέδρου Xi στη Σερβία στις 7 και 8 Μαΐου, οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις λεπτομερώς σε ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα για τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κίνας, την εμβάθυνση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την κοινή οικοδόμηση της πρωτοβουλίας «Belt and Road», τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ότι κατέληξαν σε ευρεία συναίνεση για αυτά τα θέματα.

Η Κοινή Δήλωση τονίζει ότι οι δύο πλευρές θα αλληλοϋποστηρίζονται σταθερά σε ζητήματα ζωτικής σημασίας εθνικού συμφέροντος με βάση τις αρχές του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι είναι απαραίτητος ο σεβασμός στη διεθνή τάξη, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σεβόμενοι παράλληλα τις αρχές της ανεξαρτησίας, της ισότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών και υποστηρίζοντας την πολυμερή συνεργασία με Τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα, διατηρώντας παράλληλα την αληθινή πολυμέρεια.

Σε ότι αφορά την Ταϊβάν και το Κοσσυφοπέδιο, στην κοινή δήλωση εκφράζεται η αμοιβαία υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.