Γεωπολιτική Δυτικά Βαλκάνια

Ο Kurti απορρίπτει τον όρο Γαλλίας και Γερμανίας για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Την παραίτηση Kurti ζητά η αντιπολίτευση στο Κοσσυφοπέδιο

Καθώς η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, θέλουν να αναβληθεί η απόφαση για την υποψηφιότητα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών τον Μάιο, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν τον όρο που έθεσαν η Γαλλία και η Γερμανία για τη δημιουργία της «Ένωσης Σερβικών Δήμων» στη χώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας των Τιράνων «Posta Shqiptare» η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ζητούν την αναβολή της απόφασης για την εισδοχή του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Μαΐου, Γαλλία και Γερμανία έθεσαν ως όρο για την εισδοχή της Πρίστινα στο Συμβούλιο να δημιουργήσει την Ένωση Σερβικών Δήμων(ZSO).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την Πέμπτη αναμένεται η τελευταία συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών-μελών στο Στρασβούργο πριν από τη σύνοδο των υπουργών, στην οποία αναμένεται να ληφθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση για το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν τον όρο που έθεσαν η Γαλλία και η Γερμανία για τη δημιουργία της «Ένωσης Σερβικών Δήμων» στη χώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Kurti δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό ότι τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα του αντιμετωπίζει «έναν νέο όρο που δεν έχει καμία σχέση με την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η χώρα του αξίζει να γίνει μέλος του Συμβουλίου διότι έχει εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ότι η ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) το απέδειξε.

«Πιστεύαμε ότι τα εμπόδια για την ένταξη σε αυτόν τον οργανισμό θα προέρχονταν από χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, όχι από δημοκρατικά κράτη που ήταν και συνεχίζουν να είναι υποστηρικτές του Κοσσυφοπεδίου στην ανάπτυξη και τη δημοκρατία».

Ο Kurti σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να στείλει non paper στο Συνταγματικό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι «αυτή η απαίτηση που μας τέθηκε ήταν παράλογη και συνεχίζει να είναι παράλογη».

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης εξαρτάται από την Ένωση (σερβικών) Δήμων. Συζητάμε την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία στις Βρυξέλλες, όχι στο Στρασβούργο».

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πρόσφατα μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου ότι θα υποστηρίξουν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αφού η κυβέρνηση έστειλε το σχέδιο καταστατικού για την «Ένωση Σερβικών Δήμων» στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου προς εξέταση. Ο Kurti επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα τέτοιο αίτημα είχε ληφθεί από «ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Η συμφωνία για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων σε δήμους του Κοσσυφοπεδίου όπου ζουν κυρίως Σέρβοι υπεγράφη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας το 2013 με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Το καταστατικό της Ένωσης, το οποίο εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπόρεσε να τεθεί σε εφαρμογή λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου ότι ήταν αντισυνταγματικό με την αιτιολογία ότι «μπορεί να έχει εκτελεστική εξουσία».

Το σχέδιο καταστατικού που είχαν προετοιμάσει οι χώρες της ΕΕ για τη δημιουργία της Ένωσης Δήμων της Σερβίας παρουσιάστηκε στους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας πέρυσι.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε τη μονομερή ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 12 Μαΐου 2022, μετά την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο.

Στις 16 Απριλίου, η PACE ενέκρινε έκθεση στην οποία συνιστάται να γίνει το Κοσσυφοπέδιο δεκτό ως πλήρες μέλος του Συμβουλίου «χωρίς προϋποθέσεις», μετά από εισήγηση της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη από την Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα μαζί με τις Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρο και Σλοβακία να μην έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 16-17 Μαΐου.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.