Νοτιοανατολική Ευρώπη Πολιτική

Κροατία: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Κροατία: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), η οποία κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κροατικό κοινοβούλιο στις εκλογές του περασμένου μήνα, συμφώνησε την Τετάρτη με το κεντροδεξιό κόμμα Κίνημα Πατρίδας (DP) να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανέφερε ο κροατικός ιστότοπος Index.

Στις 17 Απριλίου διεξήχθησαν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κροατία, με το HDZ να κερδίζει την πρώτη θέση καταλαμβάνοντας 61 από τις 151 έδρες, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι αρκετές για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός γύρω από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε 42 έδρες, το Κίνημα Πατρίδα 14, ο συνασπισμός Γέφυρα 11, η πλατφόρμα Μπορούμε 10, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ίστρια και η Ανεξάρτητη Πλατφόρμα Βορρά από δύο έδρες και η Focus μία. Οι εθνοτικές μειονότητες έχουν οκτώ έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μarko Milic επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, το HDZ και το DP κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς και για τη δομή της μελλοντικής κυβέρνησης. Ο προτεινόμενος εντολοδόχος θα είναι ο νυν πρωθυπουργός Andrej Plenković.

Το DP θα αναλάβει τρία χαρτοφυλάκια – γεωργίας, ενέργειας και δημογραφίας, αναφέρει η κροατική εφημερίδα Jutarnji.

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί ότι το HDZ θα υποστηριχθεί επίσης από ορισμένους από τους εκπροσώπους της μειονότητας στο κοινοβούλιο, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι.

Ο προηγούμενος εταίρος του HDZ στον συνασπισμό, το Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Σερβικό Κόμμα (SDSS), του οποίου ο εκπρόσωπος ήταν προηγουμένως αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Plenković, δεν θα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη νέα κυβέρνηση. Το Κίνημα της Πατρίδας έχει θέσει ως προϋπόθεση για τον συνασπισμό ότι το SDSS δεν θα συμμετέχει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της μελλοντικής κυβέρνησης.

Ο Milorad Pupovac, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (SDSS), δήλωσε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό En 1 ότι το κόμμα υποστηρίζει τον Andrej Plenkovic, αλλά δεν θα υποστηρίξουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.