Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στη θάλασσα του Μαρμαρά

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στη θάλασσα του Μαρμαρά

Καθώς ένα ενδεχόμενο τσουνάμι στις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά ως καταστροφική επίδραση του αναμενόμενου σεισμού της Κωνσταντινούπολης, προκαλούν ανησυχία, τέθηκε σε λειτουργία το νέο «Πολυκλαδικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι» το οποίο θα προειδοποιεί μέσα 7 λεπτά για την εκδήλωση του φαινομένου.

Το Παρατηρητήριο και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi Kandilli έθεσε σε λειτουργία 19 νέους σταθμούς «Πολυδιάστατης έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι».

Με τη λειτουργία και του σταθμού İmralı, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, ο συνολικός αριθμός των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης θα φτάσει τους 48 με τους 28 σταθμούς που είχαν κατασκευαστεί προηγουμένως.

Ο Haluk Özener, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Kandilli, δήλωσε ότι οι πολίτες μπορούν να ειδοποιηθούν αν θα υπάρξει τσουνάμι μέσα σε 7 λεπτά μετά τον σεισμό χάρη στους σταθμούς που λειτουργούν σε όλη την Τουρκία, δήλωσε ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τον χρόνο σε 4 λεπτά με την αύξηση του αριθμού των σταθμών.

Δίνοντας πληροφορίες σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, ο Özener, σημείωσε ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε, το Παρατηρητήριο και Ερευνητικό Ινστιτούτο Σεισμών Kandilli είναι ένα κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τις συναφείς θάλασσες. Το καθήκον αυτού του κέντρου είναι να στέλνει μηνύματα προειδοποίησης για τσουνάμι όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε 19 διαφορετικά ιδρύματα σε 13 διαφορετικές χώρες που είναι συνδρομητές μας».

Επισήμανε δε ότι «υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι μετά από έναν σεισμό άνω των 5,5 βαθμών στις θάλασσες ή 100 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα από την ξηρά» προσθέτοντας ότι «στο ινστιτούτο μας, μετά από έναν σεισμό, οι συνάδελφοί μας εκτελούν έναν αλγόριθμο και αν έχει τη δυνατότητα δημιουργίας τσουνάμι, το κοινοποιούν στο κοινό μέσω της AFAD στην Τουρκία. Εκτός από αυτό, όπως είπα, αποστέλλεται σε διάφορες χώρες».

Αναφέροντας ότι το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών είναι εξουσιοδοτημένο για το θέμα αυτό για περισσότερα από 10 χρόνια, ο Özener τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι λόγω κατολισθήσεων στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ο κίνδυνος είναι «όχι μόνο στην Τουρκία, κοιτάξτε, τα δεδομένα των 20 σταθμών στάθμης της θάλασσας που έχει δημιουργήσει η Γενική Διεύθυνση Χαρτογράφησης μέχρι σήμερα έρχονται στο Kandilli. Υπάρχουν 8 σταθμοί στάθμης της θάλασσας που έχουμε εγκαταστήσει στο παρελθόν. Τους ονομάζουμε σταθμούς τσουνάμι, τους ονομάζουμε θαλασσογράφους. Ωστόσο, οι διαφορές των προηγούμενων 8 σταθμών ήταν ότι διέθεταν και συσκευές σεισμικής παρατήρησης. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Επαρχιακού Σχεδίου Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών (IRAP), φυσικά, το TARAP, το Σχέδιο Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών της Τουρκίας, είναι η οργάνωση αυτού σε μεγάλη κλίμακα. Υπάρχει ένα έργο που έχει ανατεθεί στο Kandilli για τον προσδιορισμό του τσουνάμι στο εγγύς πεδίο γύρω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Με άλλα λόγια, όλοι γνωρίζετε ότι ένας πιθανός σεισμός του Μαρμαρά θα γίνει στη Θάλασσα του Μαρμαρά και υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι, ιδίως λόγω κατολισθήσεων.

Εξηγώντας σε πόσο χρόνο το σύστημα θα δίνει προειδοποίηση, ο Özener δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα μοιραζόμαστε με τους πολίτες μέσω του AFAD αν θα υπάρξει τσουνάμι εντός 7 λεπτών μετά από έναν σεισμό. Επομένως, τα διεθνή πρότυπα είναι 7 λεπτά, όσο περισσότερο αυξάνουμε τον αριθμό των σταθμών για τη Θάλασσα του Μαρμαρά, τόσο νωρίτερα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το προειδοποιητικό μήνυμα».

Προσθέτοντας ότι σκοπεύουν να μειώσουν αυτό το σύστημα σε περίπου 4-5 λεπτά, ο Özener σημείωσε ότι έχουν τοποθετηθεί πινακίδες εκκένωσης τσουνάμι σε όλες τις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά όπως τόνισε «θα ήθελα να προειδοποιήσω τους πολίτες για ένα συγκεκριμένο θέμα. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να περιμένουν προειδοποίηση από εμάς. Σε έναν πιθανό σεισμό του Μαρμαρά, αν βρίσκεστε στην ακτή, δηλαδή αν είστε κοντά στην ακτή, είναι χρήσιμο να απομακρυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε μέρη όπου θα αισθάνεστε ασφαλείς και σε μεγάλο υψόμετρο, αντί να πηγαίνετε στην ακτή με περίεργα μάτια μετά τον σεισμό και να παρακολουθείτε την υποχώρηση της θάλασσας».ω

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.