Δυτικά Βαλκάνια Πολιτική

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Στη Βόρεια Μακεδονία οι πολίτες από τις 07:00 το πρωί προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών αλλά και των βουλευτικών εκλογών.

Για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, συνολικά 1 εκατομμύριο 814 χιλιάδες 317 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στις 07.00 τοπική ώρα με τις κάλπες να κλείνουν στις 19.00. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών απαιτείται η συμμετοχή να ξεπεράσει το 40%, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν σε 3.480 κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι φυλακισμένοι, όσοι ζουν στο εξωτερικό, οι ανάπηροι και οι ασθενείς ψήφισαν χθες.

Στον δεύτερο γύρο αναμετρώνται ο νυν πρόεδρος Stevo Pendarovski, που υποστηρίζεται από την κυβερνώσα Ένωση Σοσιαλδημοκρατών της Μακεδονίας (SDSM), και η Gordan Siljanovska Davkova, που υποστηρίζεται από τη συμμαχία υπό την ηγεσία της αντιπολιτευόμενης Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης-Μακεδονικής Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης (VMRO-DPMNE).

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, η Siljanovska Davkova έλαβε 363,85 ψήφους, ενώ ο Pendarovski έλαβε 180,499 ψήφους και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.

Είναι η 7η φορά που διεξάγονται προεδρικές εκλογές από τότε που η Βόρεια Μακεδονία, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία στις 8 Σεπτεμβρίου 1991. Ο νέος/α Πρόεδρος που θα εκλεγεί έχει 5ετή θητεία.

Στις βουλευτικές εκλογές που είναι οι 11ες που διεξάγονται στη Βόρεια Μακεδονία, θα ψηφίσουν 1.033 περισσότεροι πολίτες απ’ ότι στις προεδρικές εκλογές, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους προστέθηκαν οι πολίτες που έκλεισαν τα 18 τους χρόνια στο διάστημα των 2 εβδομάδων από τις 24 Απριλίου που διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών.

Συνολικά 1.755 υποψήφιοι από 17 πολιτικές συμμαχίες και κόμματα διεκδικούν θέση στο κοινοβούλιο των 120 εδρών. Από αυτούς, οι 1.002 είναι άνδρες και οι 753 γυναίκες.

Από τις 11 βουλευτικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί οι 5 ήταν πρόωρες.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.