Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ανοιχτός ο Ρουμάνος Πρόεδρος να συζητήσει την αποστολή Patriot στην Ουκρανία

Ανοιχτός ο Ρουμάνος Πρόεδρος να συζητήσει την αποστολή Patriot στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποδέχτηκε την Τρίτη (7/5) στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου τον πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis σηματοδοτώντας τις δυο δεκαετίες συμμετοχής της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες έκαναν μια ανασκόπηση στην κοινή τους συνεργασία σε διάφορα θέματα, όπως η διεθνής ασφάλεια, η οικονομία και τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο Biden σημείωσε ότι τα ρουμανικά και τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν πολεμήσει και εκπαιδευτεί δίπλα-δίπλα και επαίνεσε τη Ρουμανία που «αναβαθμίστηκε» για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Iohannis ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την πρόσκλησή του στον Λευκό Οίκο και χαρακτήρισε τη διατλαντική συμμαχία «ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού τρόπου ζωής μας».

Ο Ρουμάνος ηγέτης δήλωσε ότι σκοπεύει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους Ρουμάνους ταξιδιώτες στις ΗΠΑ, αλλά ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι «να βρούμε έναν τρόπο να αποκαταστήσουμε την ειρήνη» στην Ευρώπη και να διασφαλίσουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν θα κερδίσει.

Ο Klaus Iohannis δήλωσε ότι είναι ανοικτός να συζητήσει την αποστολή ενός πυραυλικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία, μετά την έκκληση της Γερμανίας προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Μετά από εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, οι κυβερνήσεις της ΕΕ κλήθηκαν τον περασμένο μήνα να προμηθεύσουν το Κίεβο με περισσότερα αμυντικά συστήματα που χρειάζονται επειγόντως.

Η Γερμανία υποσχέθηκε μια πρόσθετη συστοιχία Patriot ενώ και η Ισπανία δήλωσε ότι θα παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία, διαθέτουν επίσης συστήματα Peitrit.

«Υπήρξε μια συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να στείλει συστήματα Patriot στην Ουκρανία», δήλωσε ο Iohannis στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.

«Ο Πρόεδρος Biden το ανέφερε […] στη συνάντησή μας και ήμουν ανοιχτός σε συζήτηση. Πρέπει να το συζητήσω στο Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε και τι μπορούμε να πάρουμε σε αντάλλαγμα, διότι είναι απαράδεκτο να αφήσουμε τη Ρουμανία χωρίς αεράμυνα».

Η Ρουμανία υπέγραψε τη σύμβαση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση των Patriot το 2017, τη μεγαλύτερη προμήθεια της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέχρι σήμερα, με πρώτη παράδοση το 2020.

Ενώ η Ρουμανία διαθέτει μόνο μία επιχειρησιακή συστοιχία, ο Iohannis δήλωσε ότι η συζήτηση αφορούσε μία από τις συστοιχίες που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο θέσης σε λειτουργία.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, έχει σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και έχει επανειλημμένα υποστεί θραύσματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών να περιπλανώνται στο έδαφός της, ενώ η Μόσχα έχει επιτεθεί σε ουκρανικά λιμάνια δίπλα της, στην άλλη πλευρά του Δούναβη.

Ο Iohannis δήλωσε επίσης ότι είχε μιλήσει με τον Biden για την υποψηφιότητά του για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ. Ο Iohannis επανέλαβε ότι δεν είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του παρά την ισχυρή υποστήριξη εντός της συμμαχίας – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Biden – προς τον νυν πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα, δύο ισχυροί υποψήφιοι, γιατί έτσι θα υπάρχουν περισσότερα θέματα προς συζήτηση», δήλωσε ο Iohannis.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.