Μέση Ανατολή

Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις της «τελευταίας ευκαιρίας» στο Κάιρο

Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις της «τελευταίας ευκαιρίας» στο Κάιρο

Οι ΗΠΑ εκφράζουν αισιοδοξία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από την τροποποιημένη πρόταση, καθώς τα ισραηλινά τανκς συνεχίζουν να εισέρχονται στη Ράφα κλιμακώνοντας την ένταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορούν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίστηκαν ως «τελευταία ευκαιρία» για την τελευταία πρόταση εκεχειρίας του παλαιστινιακού κινήματος, καθώς οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται στο Κάιρο την Τετάρτη.

Το πρωί της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του περάσματος Κερέμ Σαλόμ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του τα φορτηγά από την Αίγυπτο έχουν ήδη φθάσει στο πέρασμα, φορτωμένα με βοήθεια που περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, προμήθειες καταλυμάτων, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από την επτάμηνη επίθεση του Ισραήλ.

Σύμφωνα τον υποστράτηγο Mohamed Ibrahim al-Dweiri, πρώην υφυπουργό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, σε δηλώσεις του στο Al-Arabiya.net και στο Al-Hadath.net επισήμανε ότι η επιχείρηση που διεξήγαγε η Χαμάς εναντίον μιας θέσης κοντά στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ήταν μια σημαντική αιτία για την επιδείνωση της κατάστασης και περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στο Κάιρο. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο κλείσιμο του περάσματος μέσω του οποίου εισέρχεται βοήθεια στη Γάζα, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό οδήγησε επίσης το Ισραήλ να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή ανατολικά της παλαιστινιακής πόλης Ράφα, την οποία ακολούθησε η κατάληψη του περάσματος από την παλαιστινιακή πλευρά.

Αυτό αποκόπτει μια ζωτικής σημασίας διαδρομή για την παράδοση βοήθειας στον μικροσκοπικό θύλακα όπου εκατοντάδες χιλιάδες είναι άστεγοι και λιμοκτονούν.

Σε ότι αφορά της διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, δύο αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι και οι πέντε αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Τρίτης για την κατάπαυση του πυρός -Η Χαμάς, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ- ανταποκρίθηκαν θετικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, ενώ οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν το πρωί της Τετάρτης.

Όπως δήλωσε ενημερωμένη πηγή ο διευθυντής της CIA William Burns ταξιδεύει από το Κάιρο στο Ισραήλ την Τετάρτη για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και άλλους αξιωματούχους, καθώς το Ισραήλ απέρριψε τη Δευτέρα την πρόταση τριών φάσεων στην οποία συμφώνησε η Χαμάς, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτη, επειδή περιείχε αποδυναμωμένους όρους.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε ότι η Χαμάς υπέβαλε αναθεωρημένη πρόταση και ότι το νέο κείμενο δείχνει ότι τα εναπομείναντα κενά μπορούν να «συμπληρωθούν πλήρως» αν και στις δηλώσεις του την Τρίτη, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Βηρυτό την Τρίτη, ο ηγέτης της Χαμάς Osama Hamdan προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός» αν συνεχιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, η πρόταση που εγκρίθηκε από την οργάνωση τη Δευτέρα περιλαμβάνει μια αρχική φάση εκεχειρίας έξι εβδομάδων, με τη ροή βοήθειας στη Γάζα και την επιστροφή 33 ισραηλινών ομήρων ζωντανών ή νεκρών, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 παλαιστίνιους κρατουμένους παιδιά και γυναίκες για κάθε ισραηλινό όμηρο που απελευθερώνεται.

Οι επικριτές του πολέμου στη Γάζα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να πιέσει το Ισραήλ να αλλάξει την τακτική του. Στο πλαίσιο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και κύριος προμηθευτής όπλων, καθυστέρησαν ορισμένες αποστολές όπλων στο Ισραήλ για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τέσσερις πηγές.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.