Μέση Ανατολή

Προσπάθειες από την Αίγυπτο για να σταματήσει η κλιμάκωση στη Γάζα

Προσπάθειες από την Αίγυπτο για να σταματήσει την ένταση

Καθώς το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα όπου εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή δήλωσε ότι η Αίγυπτος προειδοποιεί για την επιδείνωση της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιχειρήσεων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας συνολικής εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η πηγή δήλωσε ότι η Αίγυπτος καταβάλλει εντατικές προσπάθειες με διάφορα μέρη για τον περιορισμό της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι το Κάιρο φιλοξενεί συναντήσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χαμάς για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συνολικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δημοσιογράφοι των Al-Arabiya και Al-Hadath μετέδωσαν την άφιξη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, ενώ η Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο αποτελούν μια «τελευταία ευκαιρία» για το Ισραήλ να ανακτήσει τους ομήρους.

Εν τω μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε την Τρίτη ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς δεν ανταποκρίνεται στα βασικά αιτήματα του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική πίεση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για να επιστρέψουν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, υπήρξε άμεση καταδίκη από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημείωσε το Κάιρο «αυτή η επικίνδυνη κλιμάκωση απειλεί τις ζωές περισσότερων από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίων που εξαρτώνται από αυτό το πέρασμα ως την κύρια γραμμή ζωής για τη Λωρίδα της Γάζας και ασφαλή διέξοδο για την έξοδο των τραυματιών και των ασθενών για θεραπεία, καθώς και για την είσοδο ανθρωπιστικής και ανακουφιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους αδελφούς στη Γάζα».

Ο Netanyahu βέβαια χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταστροφής όσων έχουν απομείνει από τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς».

Η Αίγυπτος κάλεσε επίσης την ισραηλινή πλευρά να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει την πολιτική του μπρα ντε φερ που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ κάλεσε επίσης όλα τα ισχυρά διεθνή μέρη να παρέμβουν και να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση για την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης και να επιτρέψουν στις διπλωματικές προσπάθειες να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Τρίτη από περιοχή κοντά στη Ράφα ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς ή «να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος». Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις για να ανακτήσει τους κρατούμενους, αλλά θα εντείνει τις επιχειρήσεις της σε όλη τη Γάζα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τους κρατούμενους.

Το επίσημο Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (PNA) μετέδωσε την Τρίτη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «να παρέμβουν άμεσα για να εμποδίσουν τις ισραηλινές αρχές κατοχής να εισβάλουν στη Ράφα και να εκτοπίσουν τους πολίτες της».

Ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, προειδοποίησε για «τους κινδύνους αυτής της επικίνδυνης ισραηλινής κλιμάκωσης καθώς απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων Παλαιστινίων και σπρώχνει τα πράγματα στο χείλος της αβύσσου».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η κλιμάκωση «εκτός από τον έλεγχο των παλαιστινιακών συνοριακών διαβάσεων, που θα επιτείνει τα δεινά των πολιτών, θα αυξήσει την ήδη επιβληθείσα πολιορκία εμποδίζοντας τη μετακίνηση των πολιτών και την εκκένωση των τραυματιών και θα εμποδίσει τη ροή βοήθειας προς το λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προμηνύει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την Τρίτη την ελπίδα ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα μπορούσαν να «γεφυρώσουν τα εναπομείναντα κενά» στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ την ενημέρωσε ότι η στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα στη νότια Γάζα ήταν «περιορισμένη».

«Μια προσεκτική αξιολόγηση των θέσεων των δύο πλευρών δείχνει ότι είναι σε θέση να γεφυρώσουν τα εναπομείναντα χάσματα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby.

Ο Kirby δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι η επιχείρησή του στη Ράφα θα είναι περιορισμένη και θα αποσκοπεί στην αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων και χρημάτων στη Γάζα.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός συνεχίστηκαν στο Κάιρο την Τρίτη με τη συμμετοχή του διευθυντή της CIA William Burns, δήλωσε ο Kirby, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τα εναπομείναντα κενά.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden έχει αναστείλει αρκετές αποστολές όπλων προς το Ισραήλ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, δήλωσε την Τρίτη πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το Politico, το οποίο μετέδωσε πρώτο την είδηση, επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στο Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια ισραηλινή εισβολή στη συνοριακή πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας χωρίς ένα κατάλληλο και πειστικό ανθρωπιστικό σχέδιο.

Η πηγή δήλωσε ότι οι καθυστερημένες αποστολές περιλαμβάνουν μικρά κιτ για μη κατευθυνόμενες βόμβες που κατασκευάζονται από την Boeing και έχουν σχεδιαστεί για να τις κάνουν πιο ακριβείς, προσθέτοντας ότι αρκετές εμπορικές αποστολές που ετοιμάζονταν για το Ισραήλ βρίσκονται επίσης σε αναμονή. Η διακοπή νέων αποστολών θα δυσχέραινε την ικανότητα του Ισραήλ να αντικαταστήσει τα όπλα που χρησιμοποιεί.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.