Γνώμη

Μήνυμα στον Μητσοτάκη η επίσκεψη Rama στην Αθήνα;

Μήνυμα στον Μητσοτάκη η επίσκεψη Rama στην Αθήνα;

Σε αναμμένα κάρβουνα πρέπει να κάθονται στην ελληνική κυβέρνηση μετά την αναγγελία του Αλβανού Πρωθυπουργού Edi Rama ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 12 Μαΐου για να συναντήσει τους Αλβανούς της Διασποράς που ζουν στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του Αλβανού Πρωθυπουργού σε χώρες που διαβιούν Αλβανοί, καθώς εκτός από την Αθήνα, ο Edi Rama θα επισκεφθεί στις 26 Μαΐου το Μιλάνο όπου θα συναντηθεί με τους Αλβανούς που ζουν στην Ιταλία, στις 16 Ιουνίου θα μεταβεί στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου και δέκα μέρες μετά θα ταξιδέψει για το Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Εντύπωση προκαλεί βέβαια το ότι ο Rama δεν θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου κι εκεί υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αλβανών, οι οποίοι όμως έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς οι Αλβανοί έρχονται πρώτοι σε αριθμό αιτήσεων ασύλου. Κάτι, που δεν το βλέπει θετικά η Γαλλία.

Προβλήματα όμως με την παραμονή Αλβανών μεταναστών έχει και το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο η Γαλλία.

Στον αντίποδα Ελλάδα και Ιταλία, λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία, ήταν οι πρώτες χώρες που υποδέχτηκαν μαζικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κύματα μεταναστών οι οποίοι πλέον έχουν ενσωματωθεί πλήρως και έχουν στηρίξει ποικιλοτρόπως δημογραφικά και οικονομικά τις δυο χώρες.

Σ’ αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό, τόσο η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, όσο και οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.

Η επίσκεψη όμως του Αλβανού Πρωθυπουργού στην Αθήνα έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων λόγω της υπόθεσης της καταδίκης και φυλάκισης για εξαγορά ψήφων του εκλεγμένου Δήμαρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, αλλά και της τοποθέτησης στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές.

Η παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων στη δικαστική περιπέτεια του Φρέντι Μπελέρης και η ανάδειξη του θέματος από την Αθήνα στην ΕΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς και η υποψηφιότητα του στο ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την αντίδραση των Τιράνων, καθώς θεώρησαν απαράδεκτη την εμπλοκή της Ελλάδας στα εσωτερικά ζητήματα της Αλβανίας.

Στην τελευταία απογραφή του 2021, οι μόνιμοι πολίτες με ιθαγένεια άλλων χωρών  που ζουν στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 16% κι ανήλθε στους 765.598 κατοίκους. Από αυτούς, το 49% (374.926) έχει αλβανική ιθαγένεια, παρότι μειώθηκε ο πληθυσμός τους την δεκαετία 2011-2021 με περισσότερους από 100 χιλιάδες να εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Όμως πάντα παραμένει η πιο ισχυρή κοινότητα μεταναστών που ζει στη χώρα.

Με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές στην Αλβανία, που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2025 αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν νωρίτερα, ο Edi Rama θέλει να ενεργοποιήσει την αλβανική διασπορά ώστε να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας και να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

«Ανυπομονώ να συναντήσω, με μεγάλη περηφάνια όλους εσάς, τους Αλβανούς της Ελλάδας», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς ανάρτησε και βίντεο με τις σημαίες της Ελλάδας και της Αλβανίας, συνοδευόμενο από ένα δημοφιλές τραγούδι από το νότο.

Αν και το αφήγημα της Μεγάλης Αλβανίας είναι μόνο ρητορικό, όχι μόνο λόγω των κακών σχέσεων με τον έτερο Αλβανό Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, αλλά και της απροθυμίας των δυο κοινοτήτων που έχουν κοινή καταγωγή, ο Rama έχει έναν προσωπικό μεγαλοϊδεατισμό.

Κρατώντας σταθερά προσανατολισμένη την πορεία της αλβανικής πολιτικής προς τις επιταγές των ΗΠΑ, δεν παραλείπει να αναβαθμίζει σταθερά τις διμερείς σχέσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Εκτός από την ενίσχυση των αλβανο-τουρκικών σχέσεων, ο Edi Rama ακολουθεί κατά πόδας τον τρόπο που ασκεί εξωτερική και εσωτερική πολιτική ο Τούρκος Πρόεδρος, πολλές φορές με παρεμβάσεις και ευθεία εμπλοκή σε χώρες όπου θεωρεί ότι υπάρχουν αλβανικά συμφέροντα.

Από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας μια «αλλοπρόσαλλη» εξωτερική πολιτική χωρίς σχεδιασμό και βάθος, γίνεται εύκολα θύμα των επιδιώξεων ηγετών όπως ο Erdogan ή ο Rama.

Ακόμα και από τη Βόρεια Μακεδονία άγεται και φέρεται, καθώς παρακολουθεί άπραγος τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών κατά την προεκλογική περίοδο στη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Με τον Τούρκο Πρόεδρο μετά από μια περίοδο έντονων ρητορικών αντεγκλήσεων 2019/2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρθηκε χωρίς άμυνες σε μια προσέγγιση των δυο χωρών, δίνοντας τη δυνατότητα στον Πρόεδρο Erdogan να λάβει τα εύσημα για την προσέγγιση αυτή και να ωραιοποιήσει την εικόνα της χώρας στη Δύση. Μια εικόνα που είχε πληγεί από τις θέσεις της Τουρκίας σε ότι είχε σχέση με την ρωσο-ουκρανική διένεξη αλλά και την Χαμάς που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Από την άλλη ο Rama, έσυρε τον Μητσοτάκη σε επίσκεψη στην Αλβανία, κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, σε μια προσπάθεια του Αλβανού Πρωθυπουργού να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο προς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αλβανική κυβέρνηση.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η λεκτική συμφωνία Rama-Μητσοτάκη για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει καν μπει στη διαδικασία επεξεργασίας ώστε να υπογραφεί το απαραίτητο συνυποσχετικό.

Δεν είναι άγνωστο ότι με παρέμβαση του Edi Rama, εμποδίστηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών που διαπραγματεύτηκαν οι τότε Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ditmir Bushati.

Τώρα με την επίσκεψη του στην Αθήνα, ένα μήνα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Rama παίρνει το «αίμα» του πίσω για την παρέμβαση της Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρης.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τη ρητορική που θα επιλέξει ο Rama και φυσικά οι αντιδράσεις που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση με την επίσκεψη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να αναβληθεί η επίσκεψη Rama για μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μην υπάρξει αρνητική επιρροή στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους για το κυβερνών κόμμα.

Στην Αλβανία διαδίδεται ότι η επίσκεψη αυτή είναι μια γέφυρα που θέλουν να οικοδομήσουν τα Τίρανα με την Αθήνα, για να ξεπεραστούν οι εντάσεις που έχουν προκύψει μεταξύ των δυο χωρών.

Όμως προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή των επισκέψεων Rama σε Ελλάδα και Ιταλία να γίνει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωπαϊκών εκλογών, ενώ για την Γερμανία επέλεξε να πάει μετά τις εκλογές.

Ελλάδα και Ιταλία έχουν τους περισσότερους αλβανικής ιθαγένειας πολίτες που ζουν μόνιμα στις δυο αυτές χώρες και η ψήφος τους έχει ιδιαίτερη αξία. Μια ενδεχόμενη παρέμβαση του Rama σ’ αυτή την ομάδα των ψηφοφόρων, θα του δώσει βοήθεια ώστε να εργαλιοποιήσει την αλβανική διασπορά προς όφελος του. Τόσο στο εσωτερικό και τις επικείμενες εκλογές στην Αλβανία όσο και στις γειτονικές χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, έχοντας ένα ισχυρό όπλο που θα χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης για τα συμφέροντα της Αλβανίας.

Κοινοποίηση:
Σπύρος Σιδέρης

Σπύρος Σιδέρης

Λίγα λόγια...

Ο Σπύρος Σιδέρης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, μέλος του NUJ Μεγάλης Βρετανίας, του IFJ και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα. Ιδρυτής του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΙΒΝΑ) με επίκεντρο την νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.