Δυτικά Βαλκάνια Πολιτική

Βόρεια Μακεδονία: Κορυφώνεται η αγωνία για τις διπλές εκλογές της 8ης Μαΐου

Βόρεια Μακεδονία: Κορυφώνεται η αγωνία για τις διπλές εκλογές της 8ης Μαΐου

Έχοντας απομείνει λιγότερες από 24 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία, για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές την Τετάρτη (8/5), η αγωνία κορυφώνεται για τα αποτελέσματα των εκλογών που έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως «δημοψήφισμα» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.814.317 ψηφοφόροι, ενώ στις βουλευτικές εκλογές υπάρχουν 1.033 περισσότεροι ψηφοφόροι – 1.815.350 ψηφοφόροι, και η διαφορά οφείλεται σε όσους έκλεισαν τα 18 τους χρόνια μεταξύ του πρώτου γύρου των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών.

Στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της Gordana Siljanovska, που έχει προταθεί από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, και του Stevo Pendarovski, που υποστηρίζεται για δεύτερη προεδρική θητεία από το SDSM, καθώς ήταν οι δυο πρώτοι σε ψήφους διεκδικητές της Προεδρίας από τους συνολικά 7 υποψηφίους. Στις βουλευτικές εκλογές έχουν εγγραφεί 17 κόμματα και συνασπισμοί που θα διεκδικήσουν τις 120 έδρες της εθνοσυνέλευσης.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (6/5) τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα για τα πολιτικά κόμματα και τους υποψήφιους για την Προεδρία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι προεκλογικές εκστρατείες με τις κεντρικές ομιλίες των υποψηφίων.

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (SEC) ενημέρωσε ότι 11.123 άρρωστοι και ψηφοφόροι με κινητικά προβλήματα έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, ενώ 11.225 έχουν εγγραφεί για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίοι θα ψηφίσουν στα σπίτια τους μέσω κινητής κάλπης.

Επίσης την Τρίτη (7/5) οι εγγεγραμμένοι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που ζουν εκτός της χώρας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μπορούν να ψηφίσουν μόνο για τις προεδρικές εκλογές, καθώς δεν έχει εκπληρωθεί η νομική απαίτηση για συγκεκριμένο αριθμό πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν σε διπλωματικές αποστολές εκτός της χώρας.

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski σε προεκλογική συγκέντρωση στο Πρίλεπ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στις παραμονές της τελικής απόφασης για το αν θα επιστρέψουμε τη (Βόρεια) Μακεδονία στο λαό ή θα παραμείνει κατακτημένη. Το πιο επαναλαμβανόμενο συναίσθημα μεταξύ των ανθρώπων είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα, κανένα κράτος. Διότι δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός, με επικεφαλής το DUI και υποστηριζόμενο από το SDSM, ο οποίος βύθισε τη (Βόρεια) Μακεδονία στο έγκλημα και τη διαφθορά».

Ο Mickoski επεσήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας, «η οποία ισχυρίζεται ότι αποτελείται από πολιτικούς με ευρωπαϊκή σκέψη», δεν είχε κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να κινηθεί η Βόρεια Μακεδονία προς την ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ντρέπεται όταν βλέπει τον Artan (Grubi) και τον Bujar (Osmani) να την υπερασπίζονται. Ενώ μιλούν για την Ευρώπη, έχουν ντροπιάσει κάθε μακεδονικό εθνικό αίσθημα με βλαβερές αποφάσεις και συνθήκες. Αντιμετωπίζουν τη (Βόρεια) Μακεδονία, το έθνος μας και την ταυτότητά μας ως ένα είδος υβριδίου. Ότι δεν έχουμε μνήμες, ότι δεν έχουμε μνημεία και ήρωες. Ένα δέντρο χωρίς ρίζες. Και αυτό μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν να κοιτάξουν γύρω τους», δήλωσε ο Mickoski, καλώντας σε κινητοποίηση τους πολίτες για την ψηφοφορία της 8ης Μαΐου.

«Ας κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά, μια νέα ASNOM [Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας], ένα τέταρτο Ίλιντεν. Σε αυτά τα 30 χρόνια, ειδικά σε αυτά τα επώδυνα επτά χρόνια, έχουμε δει παράξενα πράγματα. Στις 8 Μαΐου, ας επαναλάβουμε το μάθημα της 24ης Απριλίου. Ο λαός νομιμοποιεί και απονομιμοποιεί. Ας θέσουμε τα θεμέλια μιας περήφανης (Βόρειας) Μακεδονίας. Στις 9 Μαΐου θα ξεκινήσει μια νέα δημοκρατική ιστορία και μην αφήσετε αυτούς που καλούν σε μποϊκοτάζ να σας αφαιρέσουν το δικαίωμα να ψηφίσετε», προέτρεψε η υποψήφια πρόεδρος που προτάθηκε από το VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) και πρώην Πρωθυπουργός Dimitar Kovacevski δήλωσε κατά τη διάρκεια της κεντρικής συγκέντρωσης του κόμματος του στα Σκόπια δήλωσε ότι «Έχουμε τιμωρηθεί για τα λάθη μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού και δεχθήκαμε το μήνυμα με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Το είδατε και μόνοι σας, αποδεχθήκαμε τα λάθη, πήραμε το μάθημά μας. Και γι’ αυτό θέλω να σας το πω δυνατά και ξεκάθαρα: αν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου προς εσάς».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία, που υποστηρίζεται από το SDSM, Stevo Pendarovski δήλωσε ότι «για να εδραιώσουμε το μέλλον της (Βόρειας) Μακεδονίας στην εθνική οδό που οδηγεί στην Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο, ας δείξουμε σε όσους φαντάζονται τη (Βόρεια) Μακεδονία μόνο ως δικό τους, ιδιωτικό κράτος, ότι δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα πετύχουν».

Από την πλευρά τους τα Αλβανικά μειονοτικά κόμματα έχουν μπει σε μια διαδικασία «εμφυλίου», καθώς ο συνασπισμός αλβανικών κομμάτων απέναντι στο κυρίαρχο Αλβανικό κόμμα DUI, δεν κατάφερε να το κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πολώνοντας περισσότερο το πολιτικό κλίμα εντός της Αλβανικής κοινότητας.

Τα βλέμματα όλων βέβαια πέρα από το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι στραμμένα και στον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που θα καθορίσει και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ.

Για την διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών συνολικά 1.999 παρατηρητές, μεταφραστές και ξένοι δημοσιογράφοι διαπιστεύτηκαν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Η ειδική αποστολή αξιολόγησης των εκλογών του ΟΑΣΕ/ODIHR έχει διαπιστεύσει 410 παρατηρητές, 14 εμπειρογνώμονες και 31 μεταφραστές, οι περισσότεροι από τους ξένους παρατηρητές. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΠΣ του ΟΑΣΕ) έχει διαπιστεύσει 138 παρατηρητές, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Σκόπια – 68 παρατηρητές και 33 μεταφραστές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης – η ad hoc επιτροπή για την παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών στις Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – 33 παρατηρητές και 20 μεταφραστές, η Πρωτοβουλία Silba για τον Διάλογο και τη Δημοκρατία 30, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή – Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου – 13, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – 12 και άλλοι.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.