Μέση Ανατολή

Η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός

Χαμάς: Ενημερώσαμε τους διαμεσολαβητές για την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρόςαντιπροσωπεία στο Κάιρο μέχρι να απαντήσει η Χαμάς

Η Χαμάς έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα (6/5) ότι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου Ismail Haniyeh ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Abbas Kamel για την έγκριση του κινήματος στην πρότασή τους για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Arabiya ότι το κίνημα συμφώνησε με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός αφού έλαβε την απάντηση των διαμεσολαβητών σε θέματα για τα οποία η Χαμάς είχε ζητήσει διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, αξιωματούχοι της Αιγύπτου και της Χαμάς δήλωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα πραγματοποιηθεί σε μια σειρά από στάδια κατά τα οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Δεν είναι σαφές αν η συμφωνία θα εκπληρώσει ή όχι το κύριο αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να επιστρέψει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους διαμεσολαβητές σχετικά με την πιθανότητα μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η συμφωνία της Χαμάς με την αιγυπτιακή πρόταση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε να αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μεγάλες περιοχές ανατολικά της Ράφα.

Παλαιστινιακές οικογένειες εθεάθησαν ήδη να εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές, εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών και δηλώσεων που τους καλούσαν να το πράξουν ενόψει μιας πιθανής επίθεσης.

Σε συνημμένους χάρτες, ο στρατός προσδιόρισε τις περιοχές που πρέπει να εγκαταλείψουν για την περιοχή «Mawasi», όπου «η ανθρωπιστική ζώνη έχει επεκταθεί για να περιλαμβάνει νοσοκομεία πεδίου, σκηνές και μεγάλες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων προμηθειών».

Ισραηλινές πηγές: Δεν συμφωνήσαμε

Το Κανάλι 12 επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους που λένε ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ μόλις έλαβε την απάντηση της Χαμάς από τους διαμεσολαβητές.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Ισραήλ αξιολογεί τώρα προσεκτικά την απάντηση της Χαμάς και θα εκδώσει τακτικές παρατηρήσεις αργότερα απόψε.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ήδη λένε ότι «αυτή δεν είναι η ίδια πρόταση» για μια συμφωνία στην οποία συμφώνησαν το Ισραήλ και η Αίγυπτος πριν από 10 ημέρες και η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις έμμεσες διαπραγματεύσεις από τότε.

«Έχουν εισαχθεί κάθε είδους ρήτρες», αναφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Αυτές οι νέες ρήτρες, μεταξύ άλλων, αφορούν τα βασικά ζητήματα του αν, πώς και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και τι είδους εγγυήσεις προσφέρονται για το σκοπό αυτό.

Η Χαμάς, σημειώνει το ρεπορτάζ, είχε σκληρύνει τα αιτήματά της τις τελευταίες ημέρες, και απαιτούσε να τερματιστεί ο πόλεμος κατά την πρώτη, 40ήμερη φάση της συμφωνίας, και όχι στη δεύτερη ή την τρίτη φάση.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα απορρίψει τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος της συμφωνίας για τους ομήρους καθόλου, επιμένοντας αντίθετα ότι θα συνεχίσει τις μάχες μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία, σύμφωνα με τους δίδυμους πολεμικούς του στόχους: την επιστροφή των ομήρων και την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών ικανοτήτων της Χαμάς.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.