Γεωπολιτική Νοτιοανατολική Ευρώπη

H Cuéllar συναντήθηκε με τον Fidan, στη λύση δύο κρατών επιμένει ο Tatar

H Cuéllar συναντήθηκε με τον Fidan, στη λύση δύο κρατών επιμένει ο Tatar

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan δέχθηκε στην Άγκυρα τη Δευτέρα (6/5) την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο María Angela Holguín Cuéllar, σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην πλατφόρμα «X».

Στο λιτό μήνυμα, που δεν δίνει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών αναφέρεται ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan δέχθηκε στην Άγκυρα την María Angela Holguín Cuéllar, προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο»

Η Holguin ξεκινά την Τρίτη (7/5) την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar.

Η Holguin θα έχει επίσης συνομιλίες με ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων συνομιλητών καθώς θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου.

Πριν από τη μετάβαση της στην Κύπρο, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres διόρισε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας María Angela Holguín Cuéllar ως προσωπική του απεσταλμένη για να διερευνήσει τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για το οποίο η διεθνής διπλωματία αναζητά λύση εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Η πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο έγινε στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου και η δεύτερη στα μέσα Μαρτίου.

Tatar: Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να βασιστούν μόνο στη πολιτική των δύο κρατών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar σε δηλώσεις του την Δευτέρα τόνισε ότι «όσο δεν γίνεται αποδεκτή η διεθνής ισότιμη θέση και η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες» προσθέτοντας ότι «μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο έχει εξαντληθεί».

Ο Tatar, ο οποίος συμμετείχε στη 15η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) ως «παρατηρητής» της Συνόδου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο μη αναγνωρισμένο αεροδρόμιο Ερτζάν κατά την επιστροφή του στη Λευκωσία από τη Γκάμπια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «από εδώ και στο εξής θα καταβάλουν προσπάθειες για να αυξήσουν περαιτέρω την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»» και ευχαρίστησε την Τουρκία που τους υποστηρίζει πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Tatar μοιράστηκε την πληροφορία ότι προσκάλεσε τους αξιωματούχους των χωρών μελών του Οργανισμού στις τελετές για την 50ή επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» στην Κύπρο κατά τις επαφές του στη σύνοδο κορυφής και είπε ότι «παρά τους πολέμους στην περιοχή καθώς και την πανδημία του Covid-19, το γεγονός ότι η «ΤΔΒΚ» παραμένει σταθερή στην ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια αντιπροσωπεύει σταθερότητα και επιτυχία».

Επισημαίνοντας ότι «η «ΤΔΒΚ» διεξάγει πολιτικές σε αρμονία με την Τουρκία σε όλους τους τομείς», ο Tatar τόνισε ότι «οι προϋποθέσεις για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους «Έλληνες» είναι η αποδοχή της διεθνούς ισότιμης θέσης, της κυριαρχίας και της κρατικής υπόστασης του τουρκοκυπριακού λαού».

«Μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση έχει εξαντληθεί στην Κύπρο. Δεν υπάρχει κανένα βήμα πίσω από τη νέα μας πολιτική που βασίζεται σε δύο κράτη. Θα ενημερώσω τη María Angela Holguín Cuéllar, την Προσωπική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Κύπρο, με την οποία θα συναντηθώ αυτή την εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να βασιστούν μόνο στη νέα μας πολιτική των δύο κρατών, κυρίαρχα ισότιμα, με επιβεβαιωμένο διεθνές καθεστώς».

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.