Δυτικά Βαλκάνια

Βόρεια Μακεδονία: Απόλυτα κυρίαρχο το VMRO-DPMNE στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Απόλυτα κυρίαρχο το VMRO-DPMNE στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Τα πήρε όλα το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE στις διπλές εκλογές της Τετάρτης (8/5), εκλέγοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Gordana Siljanovska που υποστήριξε για την προεδρία με πάνω από 64% των ψήφων, ενώ στις βουλευτικές με καταμετρημένο το περίπου 75% των ψήφων κερδίζει την πρώτη θέση με περίπου 42%.

Το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) συνετρίβη τόσο στις προεδρικές εκλογές με τον πρώην πλέον Πρόεδρο Stevo Pendarovski να λαμβάνει λιγότερο από 30% στον δεύτερο γύρο, όσο και στις βουλευτικές όπου μέχρι στιγμής βρίσκεται στην 3η θέση με 14,4%.

Στον αλβανικό διαγωνισμό για το ποιο κόμμα θα υπερισχύσει, το Ευρωπαϊκό Μέτωπο του DUI, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πάνω από το SDSM, με βραχεία κεφαλή 14,67%.

Ο σημερινός πρόεδρος και υποψήφιος για νέα θητεία, Stevo Pendarovski, παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές και συνεχάρη την νικήτρια. «Θέλω να συγχαρώ τους νικητές και να τους ευχηθώ επιτυχημένη δουλειά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς, η ιδέα μου δεν έλαβε υποστήριξη, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μόνο μια τέτοια Μακεδονία μπορεί να προχωρήσει, είπε ο Pendaroovski στην αποψινή συνέντευξη Τύπου.

Με την επεξεργασία του 81,22% των εκλογικών πρωτοκόλλων για τις βουλευτικές εκλογές, η Κρατική Εκλογική Επιτροπή στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δημοσίευσε την κατανομή των εδρών στο μελλοντικό κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με αυτά, το VMRO-DPMNE βρίσκεται πολύ κοντά στο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του με τους 59 βουλευτές του, ενώ το νυν κυβερνών SDSM θα λάβει μόνο 18 βουλευτές. Στο αλβανικό μπλοκ, ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Μετώπου, υπό την ηγεσία του DUI, θα λάβει 19 έδρες, οι αντίπαλοί τους από το αλβανικό αντιπολιτευτικό μπλοκ των κομμάτων «Αξίζει» θα έχουν 13, το Αριστερό Κόμμα – 6, το ZNAM – 5 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το νομοθετικό σώμα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελείται από 120 βουλευτές, ενώ για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται οι ψήφοι 61 βουλευτών.

Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές λεωφόροι των Σκοπίων έχουν γεμίσει με αυτοκίνητα με πατημένες τις κόρνες και σημαίες να κυματίζουν από τα παράθυρα, ενώ πανηγυριστές ψηφοφόροι του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές έχουν ήδη συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του VMRO-DPMNE.Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές της 15ης Ιουλίου του 2020 η συμμαχία υπό το SDSM είχε λάβει 35,89% και 46 έδρες, το VMRO-DPMNE 34,57% και 44 έδρες.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.