Γεωπολιτική Μέση Ανατολή

ΜΜΕ: Το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο μέχρι να απαντήσει η Χαμάς

Χαμάς: Ενημερώσαμε τους διαμεσολαβητές για την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρόςαντιπροσωπεία στο Κάιρο μέχρι να απαντήσει η Χαμάς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο μέχρι να απαντήσει η Χαμάς, σύμφωνα με την Yediot Aharonot, ενώ ένας ηγέτης της Χαμάς δήλωσε στο Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AWP) ότι «δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την τύχη των ηγετών του κινήματος»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz δήλωσε ότι «η Χαμάς δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από τη Χαμάς και θα συζητηθεί στο πολεμικό συμβούλιο μόλις φτάσει».

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συνεχίσει τις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα, αν δει «θετική εξέλιξη» στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους.

«Αυτό που περιμένουμε είναι μια συμφωνία για το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι δύσκολες και μακροχρόνιες προκειμένου να επιτευχθεί μια πραγματική συμφωνία» τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «εάν στείλουμε μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ στο Κάιρο, θα είναι μια ένδειξη θετικής εξέλιξης για το πλαίσιο».

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά την ανακοίνωση ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς ότι οι διαπραγματευτές της ομάδας έφτασαν στο Κάιρο το Σάββατο για νέες συνομιλίες σχετικά με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός στον επτάμηνο πόλεμο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένας ηγέτης της Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο «σχετικά με την παρουσία μας στα μέρη όπου βρισκόμαστε εκτός Παλαιστίνης και σκεφτόμαστε μόνο πώς να σταματήσουμε την επίθεση εναντίον του λαού μας, που είναι το πραγματικό μας κεφάλαιο».

Ο ηγέτης πρόσθεσε στο Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AWP) ότι «δεν υπάρχει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με αιτήματα ειδικά για τη Χαμάς και είμαστε ένα κίνημα απελευθέρωσης και αντίστασης και το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η τύχη των ηγετών αυτού του κινήματος».

Οι διαμεσολαβητές Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση για 40ήμερη παύση των εχθροπραξιών και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι η πρώτη μετά την εβδομαδιαία εκεχειρία του Νοεμβρίου που οδήγησε στην απελευθέρωση 105 ομήρων, μεταξύ των οποίων 80 Ισραηλινοί, με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει εδώ και μήνες, εν μέρει επειδή η Χαμάς απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, αλλά και λόγω των επανειλημμένων δηλώσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Η προοπτική μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας εισβολής στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι, προκαλεί αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.