Γεωπολιτική Μέση Ανατολή Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ρωσία και Τουρκία συζήτησαν την κατάσταση σε Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή

Ρωσία και Τουρκία συζήτησαν την κατάσταση σε Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή

 

Καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γκάμπια, Μπαντζούλ, όπου διεξάγεται η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και θα θέσει το ζήτημα της αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), αλλά και την κατάσταση των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Burak Akçapar είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Vershinin συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δυο Υπουργείων.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στην επίσημη σελίδα του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X» έγραψε πως «ο Αναπληρωτής Υπουργός Πρέσβης Burak Akçapar συναντήθηκε με τον Sergey Vershinin, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και για την Κύπρο, τη Γάζα, την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και τη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον».

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο εξωτερικών «μεγάλη προσοχή δόθηκε στην τρέχουσα κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και στην ανάγκη για τον επείγοντα τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση της σύγκρουσης σε βάση δύο κρατών».

Το υπουργείο σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε συζήτηση για γενικά θέματα λειτουργίας του ΟΗΕ, με έμφαση στο έργο των βασικών οργάνων του, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των καθηκόντων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση και την προετοιμασία της επικείμενης «Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον».

Επιπλέον, οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με ευαίσθητα περιφερειακά ζητήματα, όπως η διευθέτηση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης και του Κυπριακού, η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, με έμφαση στην εφαρμογή των εντολών των αρμόδιων οργάνων του ΟΗΕ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Συζητήθηκε επίσης ένας αριθμός διμερών θεμάτων. Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να αναπτύσσουν γόνιμη συνεργασία», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σε ότι αφορά τη 15η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην οποία συμμετέχει ο Hakan Fidan, έχει ως στόχο να τερματιστούν επειγόντως οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και να αποφασιστούν συγκεκριμένα βήματα προς μια μόνιμη λύση.

Στόχος της Τουρκίας στη Σύνοδο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις αυτές θα είναι συγκεκριμένες και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα, με τρόπο που θα ασκήσει πίεση στο Ισραήλ και θα διασφαλίσει την επίτευξη των βασικών στόχων.

Στη 15η Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής, τα μηνύματα που θα μεταφέρει η Τουρκία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι οι εξής:

«Ο χρόνος που περνάει είναι εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Τα στοιχεία της πίεσης κατά του Ισραήλ και των χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα».

«Η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι μόνιμη».

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα επειγόντως και αδιάλειπτα. Η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που παρέχουν βοήθεια στη Γάζα.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσπαθήσει να καταστήσει το Ισραήλ και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους υπόλογους ενώπιον της δικαιοσύνης. Για το σκοπό αυτό, η Τουρκία αποφάσισε να παρέμβει στην εν εξελίξει υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Θα πρέπει να διεξαχθεί μια κοινή εκστρατεία ώστε περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος».

«Οι αδικίες στη Γάζα μπορούν να τερματιστούν οριστικά μόνο με την υλοποίηση μιας λύσης δύο κρατών. Πρέπει να προσπαθήσουμε για την επίτευξη αυτού του στόχο».

«Ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργεί ενωτικά μπροστά στις κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να υιοθετήσει μια ισχυρή και αποφασιστική στάση».

«Η δίκαιη υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας και των Τούρκων Ουιγούρων θα τεθεί επίσης από την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής. Θα μεταφερθούν οι απόψεις της Τουρκίας για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας».

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.