Μέση Ανατολή

Σημάδια διακοπής των συνομιλιών ενώ η Χαμάς έδωσε την «απάντηση» της

Σημάδια διακοπής των συνομιλιών ενώ η Χαμάς έδωσε την «απάντηση» της

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Κυριακή το τέλος του τρέχοντος γύρου διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι η αντιπροσωπεία της θα αναχωρήσει απόψε (5/5) από το Κάιρο για να διαβουλευτεί με τους ηγέτες της, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία παρέδωσε την απάντησή της στους διαμεσολαβητές στην Αίγυπτο και το Κατάρ, με τους οποίους είχε διεξοδικές και σοβαρές συζητήσεις.

Η Χαμάς τόνισε τη θετική και υπεύθυνη προσέγγισή της για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, θα τερματίζει πλήρως τον πόλεμο και θα επιτυγχάνει την αποχώρηση από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας την επιστροφή των εκτοπισμένων, την εντατικοποίηση της ανακούφισης, την έναρξη της ανοικοδόμησης και την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Κατάρ και η Αμερική ασκούν τη μέγιστη δυνατή πίεση στο Ισραήλ και τη Χαμάς να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Το Reuters ανέφερε επίσης ότι το ταξίδι του διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Κατάρ πραγματοποιείται καθώς οι συνομιλίες για τη Γάζα βρίσκονται «κοντά στην κατάρρευση».

Υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας εξελίσσονται θετικά και σημειώνεται πρόοδος.

Η ίδια πηγή δήλωσε την Κυριακή ότι μία από τις διατάξεις της συμφωνίας περιλαμβάνει την επιστροφή των εκτοπισμένων από τη νότια Λωρίδα της Γάζας στο βορρά, σημειώνοντας ότι οι όροι της συμφωνίας που δημοσιεύονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης είναι ανακριβείς.

Η αιγυπτιακή πηγή τόνισε ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ασφαλείας συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με όλα τα μέρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο πριν από λίγες ημέρες για να συζητήσει τις λεπτομέρειες μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Από την άλλη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις έως ότου η Χαμάς απαντήσει στην αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.

Για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ

Ανέστειλαν οι ΗΠΑ την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ

Δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών προς το Ισραήλ.

Όπως δήλωσαν στο Axios ότι η κίνηση αυτή προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στην ισραηλινή κυβέρνηση και έκανε τους αξιωματούχους να προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.

Το Axios σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2024, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει εγγυήσεις ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται στη Γάζα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι το Τελ Αβίβ παρείχε εγγυήσεις τον Μάρτιο.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Πεντάγωνο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησαν στα αιτήματα του ιστότοπου για σχολιασμό.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ σταματούν ένα φορτίο όπλων που προορίζεται για τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία η Χαμάς πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς στο περίβλημα της Γάζας, σύμφωνα με το Axios.

Η ιστοσελίδα ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί έντονα ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, η οποία είναι γεμάτη με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από διάφορες περιοχές στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας.

Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν εντάσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο ισραηλινός στρατός θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα «με ή χωρίς εκεχειρία» με τη Χαμάς στη Γάζα.

«Η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο προτού επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του είναι εκτός συζήτησης», είπε.

Πολλές οργανώσεις του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και οι περισσότερες δυτικές χώρες, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Τελ Αβίβ, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την εισβολή στη Ράφα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας για να πάνε οι κάτοικοι της Ράφα, ενώ δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι εκατοντάδες λευκές σκηνές έχουν στηθεί στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.