Πολιτική

Μετά από 8 χρόνια συναντήθηκε ο Erdoğan με τον ηγέτη του CHP

Μετά από 8 χρόνια συναντήθηκε ο Erdoğan με τον ηγέτη του CHP

Χρειάστηκαν να περάσουν οχτώ χρόνια για να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Recep Tayyip Erdoğan με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Özgür Özel, καθώς η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο τότε Πρόεδρος του AKP Binali Yıldırım με τον πρώην ηγέτη του CHP Kemal Kılıçdaroğlu ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, δυο μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του CHP, Özgür Özel, υποδέχτηκε και καλωσόρισε στα γραφεία του AKP, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Mustafa Elitaş, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των δυο ηγετών, ενώ από το CHP συμμετείχε ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της «ΤΔΒΚ» Namık Tan.

Η συνάντηση μεταξύ του ηγέτη του CHP Özgür Özel και του προέδρου Erdoğan έγινε σε θετικό κλίμα και διήρκησε 95 λεπτά, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας.

Πηγές του CHP δήλωσαν ότι η συνάντηση, η οποία διήρκεσε 1,5 ώρα, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και συζητήθηκαν λεπτομερώς όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Το μόνο αρνητικό που σημείωσαν από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν η διάταξη των καθισμάτων κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι πηγές από το CHP ανέφεραν ότι η συνάντηση μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγική για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και ότι ο πρόεδρος Özel έφυγε από τη συνάντηση αισιόδοξος ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση των προβλημάτων του λαού.

Το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης πιστοποιούν οι ευχαριστίες του ηγέτη του CHP για τις προσπάθειες του προσωπάρχη Hasan Doğan και τη φιλοξενία του Προέδρου Erdoğan.

Ο Özgür Özel δεν πήγε με άδεια χέρια στην συνάντηση καθώς χάρισε στον Erdoğan ένα αντικείμενο με την ονομασία «Πυρκαγιά της Δημοκρατίας» από τη σειρά «Περήφανα» του Paşabahçe.

Η «Πυρκαγιά της Δημοκρατίας» είναι γνωστή ως αντικείμενο εμπνευσμένο από τα λόγια του Mustafa Kemal Ataturk προς τον Sadi Irmak, έναν από τους φοιτητές που έστειλε η νεαρή Δημοκρατία στην Ευρώπη: «Σας στέλνουμε ως σπίθες, θα πρέπει να επιστρέψετε ως πλούσιες φλόγες».

Ο Özel έδωσε ως δώρο ένα παραδοσιακό γλυκό από την Μανίσα την πάστα Mesir Macunu.

Ο πρόεδρος Erdoğan και ο πρόεδρος του CHP Özgür Özel είχαν μιλήσει τηλεφωνικά με την ευκαιρία των ευχών του Eid al-Fitr, ενώ είχαν συναντηθεί στη δεξίωση της 23ης Απριλίου που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στη Μαρμάρινη Αίθουσα, όπου παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων. Εκεί έγινε γνωστό εξάλλου ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση τους.

Ο Özel μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο μετέβη στα κεντρικά γραφεία του CHP όπου πραγματοποίησε σύσκεψη αξιολόγησης με το επιτελείο του σχετικά με τη συνάντησή του με τον Erdoğan.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ, ο Özgür Özel θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα και με τον Kemal Kılıçdaroğlu, όπου στην ατζέντα της συζήτησης, θα είναι και η συνάντηση του Özel με τον Recep Tayyip Erdoğan. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ηγέτης του CHP τηλεφώνησε στους πρώην προέδρους Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın και Kemal Kılıçdaroğlu και τους ενημέρωσε για το πλαίσιο της συνάντησής του με τον Erdoğan και έλαβε τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Πάντως ο Kemal Kılıçdaroğlu είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι «Το παλάτι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, πρέπει να πολεμηθεί» με τον Özel να δηλώνει ότι «δεν σκοπεύουμε να ανακτήσουμε τις εξαντλημένες πιστώσεις κάποιου με περιττές συζητήσεις και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε ξανά ελπίδα στο εξαντλημένο πολιτικό του μέλλον».

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο IBNA για την συνάντηση των ηγετών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στην Τουρκία, σημείωσαν ότι έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε για το νέο Σύνταγμα και τις αλλαγές που θεωρούνται αναγκαίες με την ελπίδα να υπάρξει κάποια ευρύτερη συναίνεση. Επίσης ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν η εξωτερική πολιτική και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα. Τέλος το ζήτημα της οικονομίας και οι συνέπειες στους πολίτες βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.