Δυτικά Βαλκάνια Πολιτική

Osmani: «Οι εκλογές της 8ης Μαΐου είναι δημοψήφισμα κατά του εθνικισμού»

Osmani: «Οι εκλογές της 8ης Μαΐου είναι δημοψήφισμα κατά του εθνικισμού»

Σε δημοψήφισμα κατά ή υπέρ του εθνικισμού εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Μαΐου, τόσο για το β’ γύρο των προεδρικών όσο και των βουλευτικών.

Η εθνικιστική ρητορική ιδιαίτερα από το VMRO-DPMNE, τόσο από την υποψήφια για την Προεδρία Gordana Siljannovska όσο και από τον ηγέτη του κόμματος Hristijan Micκoski είναι στα ύψη προκαλώντας προβληματισμό τόσο στους προοδευτικούς ψηφοφόρους όσο και στα μέλη της αλβανικής μειονότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), Bujar Osmani, κάλεσε την Πέμπτη (2/5) όσους ψήφισαν την αντιπολίτευση να στηρίξουν το Ευρωπαϊκό Μέτωπο στις επερχόμενες εκλογές, το οποίο, όπως είπε, «παραμένει ο πιο σταθερός δρόμος για ένα ασφαλές μέλλον» για τη χώρα.

«Το VMRO-DPMNE μπλόκαρε τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εμείς κόψαμε αυτόν τον κόμπο. Ανακυκλώνουν εθνικιστικές θέσεις, φλερτάρουν με φιλορωσικές θέσεις, επικαλούνται ανοιχτά την ένδοξη εξέγερση του 2001, αυξάνουν τις εντάσεις μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Μέτωπο εγγυάται την ασφάλεια και τη συνύπαρξη, ενώνοντας όλες τις κοινότητες. Οι πολίτες δεν πρέπει να εμπιστεύονται αυτούς που θέλουν να μας πάρουν πίσω. Οι εκλογές της 8ης Μαΐου είναι ένα δημοψήφισμα κατά του εθνικισμού» , δήλωσε ο Osmani σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον Osmani, το Ευρωπαϊκό Μέτωπο θα έχει 20 βουλευτές στο μελλοντικό κοινοβούλιο της χώρας και είναι «το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία Badenter» στο νομοθετικό σώμα.

Η «πλειοψηφία Badenter», η οποία άρχισε να εφαρμόζεται μετά την ένοπλη σύγκρουση της χώρας το 2001, διατυπώθηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας Robert Badinter και προβλέπει τη συμπερίληψη των εθνικών κοινοτήτων κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

«Οι δύο πλειοψηφίες είναι απαραίτητες για μια σταθερή κυβέρνηση και ένα σταθερό κοινοβούλιο. Συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε σύμφωνα με την αντίληψη που υπήρχε πριν από τη Συνθήκη Πλαίσιο και το 2001, όταν σκεφτόμασταν μόνο τη μία πλειοψηφία των 61 βουλευτών. Η μία πλειοψηφία συνοδεύεται πάντα από μια δεύτερη πλειοψηφία, που ονομάζεται «πλειοψηφία Badinter». Νομίζω ότι όλες οι προσπάθειες υποτίμησης της δεύτερης πλειοψηφίας μετά το 2002 είναι άχρηστες», δήλωσε ο Osmani.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο τι θα συνέβαινε εάν οι νικητές των εκλογών δεν καλούσαν το DUI και τον συνασπισμό να συμμετάσχουν στη μελλοντική κυβέρνηση, ο Osmani είπε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι προσβλητικός για τον ίδιο και για τους Αλβανούς.

«Πώς νομίζετε ακόμα ότι οι Αλβανοί μπορούν να προσκληθούν ή να μην προσκληθούν; Οι πολίτες αποφασίζουν ποιοι θα σχηματίσουν την κυβέρνηση. Θα το ξαναπώ: δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς διπλή πλειοψηφία – 61 [βουλευτές] συν την πλειοψηφία σύμφωνα με την αρχή Badinter. Αυτές είναι προϋποθέσεις χωρίς τις οποίες δεν μπορείτε, σύμφωνα με τη Συνθήκη Πλαίσιο. Δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση ή λειτουργικό κοινοβούλιο χωρίς την πλειοψηφία Badinter, αυτό είναι το βασικό πνεύμα της Συνθήκης-Πλαίσιο και αυτό είναι σαφές σε όλους, μακεδονικά πολιτικά κόμματα, αλβανικά, τουρκικά και άλλα. Και αυτή δεν είναι η δική μου εκτίμηση. Σας μιλάω για τη Συνθήκη Πλαίσιο, για το πνεύμα της Συνθήκης Πλαίσιο και για τη λειτουργία του κράτους τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, μήπως να πάρω έναν πίνακα και να ζωγραφίσω;», είπε ο Osmani.

Η μελλοντική κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στη χώρα, αφού το βράδυ των εκλογών, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ανακοίνωσε την αλβανική αντιπολίτευση ως τον προτιμώμενο εταίρο συνασπισμού μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.