Γεωοικονομία Γεωπολιτική

O Xi στο Παρίσι με τις σινο-ευρωπαϊκές διαφορές να παραμένουν

O Xi στο Παρίσι με τις σινο-ευρωπαϊκές διαφορές να παραμένουν

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία καθώς μετά τη Γαλλία θα επισκεφθεί Σερβία και Ουγγαρία, μετά την επανεκλογή του.

Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τον Γάλλο ομόλογό του όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που μόνο κερδισμένη δεν βγαίνει από τον εμπορικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη.

Τη Δευτέρα (6/5) ο Κινέζος πρόεδρος θα ξεκινήσει τη διήμερη επίσκεψη του στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών κρίσεων, ιδίως του πολέμου στην Ουκρανία και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, εκτός από εμπορικά ζητήματα και την επιστημονική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκτός από τον Γάλλο και τον Κινέζο πρόεδρο, σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν τριμερείς συνομιλίες, στις οποίες θα συμμετάσχει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Όμως παρά την διπλωματική ευγένεια και το επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί στον υψηλό επισκέπτη η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή και οι δυο πρόεδροι είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη.

Η Δύση και ιδιαίτερα η Ευρώπη κατηγορεί τον ισχυρότερο Κινέζο ηγέτη από την εποχή του Mao Zedong, ότι βοηθά τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, παρέχοντας τεχνολογία και εξοπλισμό στον ρωσικό στρατό.

Ο Macron έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θέλει να «ενθαρρύνει» την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της με τη Ρωσία «για να συμβάλει στη λύση της σύγκρουσης».

Βέβαια οι επανειλημμένες διαψεύσεις του Πεκίνου σχετικά με την κατηγορία δεν κατάφεραν να διαλύσουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΕΕ για τα φθηνά κινεζικά προϊόντα, όπως ο χάλυβας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μαίνεται.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει πιέσει στο παρελθόν τις Βρυξέλλες να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα για το θέμα του ντάμπινγκ φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι θα πιέσει για «δίκαιο» ανταγωνισμό με το Πεκίνο κατά τις επικείμενες συνομιλίες της με τον Κινέζο πρόεδρο.

«Πρέπει να δράσουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι δίκαιος και δεν στρεβλώνεται», δήλωσε η von der Leyen λίγες ώρες πριν από την τριμερή συνάντηση στο Παρίσι με τον Xi και τον Macron.

«Η Κίνα παράγει σήμερα, με τεράστιες επιδοτήσεις, περισσότερα από όσα πουλάει, λόγω της χαμηλής εσωτερικής ζήτησης. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά επιδοτούμενων κινεζικών προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο χάλυβας, με αποτέλεσμα το εμπόριο να είναι αθέμιτο» σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιες πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Xi απείλησε να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το κονιάκ, σε ένα οδυνηρό πλήγμα που άφησε σε βαθιά κρίση τον Γάλλο πρόεδρο και τους τοπικούς κατασκευαστές ποτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Marc Julien, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι «αυτή η ευρωπαϊκή προσέγγιση αντανακλά έλλειψη κατανόησης των στρατηγικών συμφερόντων της Κίνας, η οποία επιθυμεί «να μείνει έξω από τη σύγκρουση και επιδιώκει να μην εμπλακεί περισσότερο σε αυτήν, ούτε όσον αφορά τους Ευρωπαίους, ούτε όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στη Ρωσία», σύμφωνα με το AFP.

Ωστόσο, ο Macron θα προσπαθήσει να επαναλάβει αυτή τη στάση κατά τη διάρκεια μιας στάσης στα Πυρηναία την Τρίτη, η οποία θα είναι πιο προσωπική, καθώς οι δύο πρόεδροι θα συνοδεύονται από τις συζύγους τους.

Το συμπόσιο στο ορεινό πέρασμα Tourmalet, όπου ο Γάλλος πρόεδρος συνήθιζε να κάνει διακοπές όταν ήταν παιδί με τη γιαγιά του, έχει ως στόχο να σπάσει το διπλωματικό πρωτόκολλο και να γίνει μια ειλικρινής και άμεση συζήτηση, ιδίως για την Ουκρανία.

Όσον αφορά τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ο Μακρόν τόνισε ότι προτιμά να θέτει «τις διαφορές … πίσω από κλειστές πόρτες». Το Παρίσι επίσης δεν επιμένει να δίνει προτεραιότητα στο θέμα της Ταϊβάν, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, ο Xi θα ταξιδέψει επίσης στη Σερβία και την Ουγγαρία, σε μια επίσκεψη που προφανώς αποσκοπεί στο να δείξει ότι «εξακολουθεί να έχει συμμάχους στην Ευρώπη», δήλωσε η Valerie Nice, διευθύντρια Ασίας στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών με έδρα τη Γαλλία.

 

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.