Δυτικά Βαλκάνια Πολιτική

Σερβία: Παρουσιάστηκε η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Vučević

Σερβία: Παρουσιάστηκε η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Vučević

Το μεσημέρι της Τετάρτης (1/5) θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Σερβική Εθνοσυνέλευση η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Miloš Vučević, ο οποίος θα παρουσιάσει την έκθεση, το σχέδιο εργασίας και την πρόταση για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια θα ορκιστεί ως ο νέος πρωθυπουργός αλλά και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Σερβίας και πρώην υπουργός Άμυνας Miloš Vučević πρότεινε την Τρίτη (30/4) τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης, στη νέα Εθνοσυνέλευση που προέκυψε μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου ο συνασπισμός γύρω από το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) κέρδισε τις 129 έδρες από τις 250 της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Σερβία κατά της βίας» έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 65 έδρες.

Σύμφωνα με την πρόταση του νέου Πρωθυπουργού που ανακοινώθηκε με το πέρας της συνεδρίασης της προεδρίας του SNS, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται από 25 υπουργεία και πέντε υπουργούς χωρίς χαρτοφυλάκιο.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν οκτώ νέα ονόματα μεταξύ των προτάσεων και 10 μέλη είναι γυναίκες.

«Στην ουσία, έχουμε το ένα τρίτο των υπουργών που δεν ήταν μέρος του υπουργικού συμβουλίου της Ana Brnabić. Όσον αφορά τα μη κομματικά πρόσωπα, προτείναμε τέσσερα πρόσωπα που δεν είναι μέλη πολιτικού κόμματος» είπε ο Vučević στην παρουσίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Είπε επίσης ότι «λάβαμε υπόψη πόσοι νέοι και παλιοί υπάρχουν, το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις και τα καθήκοντα, ποιος μπορεί να είναι μέρος μιας μοναδικής ομάδας, γιατί δεν πρέπει να είναι συνομοσπονδία υπουργών».

«Κοινό μήνυμα», πρόσθεσε, «είναι να είμαστε ενωμένοι στη διατήρηση των κρατικών και εθνικών συμφερόντων» σημειώνοντας ότι η εδαφική εκπροσώπηση ήταν επίσης σημαντική για αυτούς, επομένως, όπως είπε, υπάρχουν υπουργοί από όλες τις περιφέρειες.

Μεταξύ των μελών στη νέα κυβέρνηση, είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ivica Dacić που θα ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο σημερινός υπουργός Αστυνομίας, Bratislav Gasić, θα είναι υπουργός Άμυνας, ενώ πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Siniša Mali.

Υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Marko Đurić, πρώην πρέσβης της Σερβίας στις ΗΠΑ και πρώην διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και νυν μέλος του συμβουλευτικού οργάνου των ανώτερων ιδρυμάτων (Γερουσία) της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Aleksandar Vulin.

Το δεξιό κόμμα Zavetnici, το οποίο είναι εταίρος του συνασπισμού του SNS, αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικογενειακής Φροντίδας και Δημογραφίας με την πρόεδρο του κόμματος, Milica Djurdjevic Stamenkovski, να είναι υπουργός.

Μέχρι τώρα, το Zavetnici ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά μετά τις εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου συνασπίστηκε με το κυβερνών SNS για τις τοπικές εκλογές της 2ας Ιουνίου.

Ολόκληρη η σύνθεση της νέας σερβικής κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός – Miloš Vucevic

Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Marko Đurić

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας – Bratislav Gašić

Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών – Siniša Mali

Υπουργός Εσωτερικού και Εξωτερικού Εμπορίου – Tomislav Momirović

Υπουργός Οικονομίας – Andrijana Mesarović

Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων – Aleksandar Martinović

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος – Irena Vujović

Υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών – Goran Vesić

Υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας – Dubravka Đedović Handanović

Υπουργός Δικαιοσύνης – Maja Popović

Υπουργός Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Jelena Kovačević

Υπουργός Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Μειονοτήτων και Κοινωνικού Διαλόγου – Tomislav Žigmanov

Υπουργός Εσωτερικών – Ivica Dačić

Υπουργός Παιδείας – Slavica Đukić Dejanović

Υπουργός Επιστήμης και Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Jelena Begović

Υπουργός Υγείας – Zlatibor Lončar

Υπουργός Εργασίας, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων – Nemanja Starović

Υπουργός Οικογενειακής Φροντίδας και Δημογραφίας – Milica Đurđević Stamenkovski

Υπουργός Τουρισμού και Νεολαίας – Husein Memic

Υπουργός Πολιτισμού – Nikola Selaković

Υπουργός για τη φροντίδα της υπαίθρου – Milan Krkobabić

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – Aleksandar Vulin

Εκπρόσωπος για τη σύνθεση της νέας επαρχιακής κυβέρνησης θα είναι η Maja Gojković

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.