Ανατολική Μεσόγειος Μέση Ανατολή

Στην Τουρκία Haniye και Shoukry συναντήθηκαν με Erdoğan και Fidan αντίστοιχα

Στην Τουρκία Haniye και Shoukry συναντήθηκαν με Erdoğan και Fidan αντίστοιχα

Συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τον διαμεσολαβητικό της ρόλο η Τουρκία στη Μέση Ανατολή σε σειρά επαφών με ηγέτες χωρών της περιοχής. Το Σάββατο (20/4) ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχτηκε στην Κωνσταντινούπολη τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ενώ αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό επίσης στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση του Recep Tayyip Erdoğan με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ismail Haniye που κράτησε περισσότερο από 2,5 ώρες ήταν κλειστή για τον Τύπο και πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Εργασίας του Dolmabahçe. Ενημέρωση για την συνάντηση δόθηκε με γραπτή δήλωση από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Προέδρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα, τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η επαρκής και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θέματα που σχετίζονται με μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Erdoğan δήλωσε ότι «η Τουρκία συνέχισε τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις διώξεις των Παλαιστινίων και τόνισε σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για τερματισμό των φρικαλεοτήτων και την επείγουσα ανάγκη για μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Συνεχίζοντας σύμφωνα με την ανακοίνωση, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνέχισε την ανθρωπιστική της βοήθεια προς την Παλαιστίνη προκειμένου να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τα δεινά, ότι περισσότεροι από 45 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί στην περιοχή μέχρι στιγμής και ότι έχει εφαρμοστεί μια σειρά κυρώσεων κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στο εμπόριο».

Επίσης ο Erdoğan αξιολόγησε τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και τόνισε ότι τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να δώσουν έδαφος στο Ισραήλ και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επιστραφεί η προσοχή πίσω στη Γάζα, ώστε να μην διαλυθεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Δύση που αμφισβητεί τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να δώσει τα συλλυπητήρια του στον Haniyeh για τα παιδιά και τα εγγόνια του που έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή επίθεση.

Δεν είναι κρυφό ότι ο Ismail Haniye αναζητά νέα έδρα για την Χαμάς, η οποία είδε την πόρτα εξόδου από την Ντόχα του Κατάρ και η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η νέα έδρα της Χαμάς.

Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan είχε συναντηθεί με τον Haniyeh κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ την Τετάρτη 17 Απριλίου όπου προετοιμάστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η επίσκεψη του επικεφαλής της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποδέχτηκε, επίσης το Σάββατο στην τουρκική μεγαλούπολη, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οι δυο υπουργοί.

Η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας αποσκοπεί στο όφελος των δύο λαών και της περιοχής και από αυτή την άποψη αποφασίσαμε να ενισχύσουμε σημαντικά τις σχέσεις δήλωσε ο Hakan Fidan.

«Κατά την ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Κάιρο, η βούληση προς αυτή την κατεύθυνση εκδηλώθηκε σε επίπεδο ηγεσίας και υπογράφηκε στο Κάιρο η κοινή δήλωση για την ανασύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και στην ατζέντα περιλαμβάνεται η συζήτηση της επίσκεψης του Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi στην Τουρκία με την ευκαιρία αυτού του Συμβουλίου», είπε ο Fidan προσθέτοντας ότι στην ατζέντα περιλαμβάνεται η συζήτηση της επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου στην Τουρκία.

«Σήμερα συζητήσαμε τις προετοιμασίες για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με τον αγαπητό μου αδελφό Sameh Shoukry καθώς και τα θέματα της ατζέντας μας λεπτομερώς καθώς το εμπόριο και η οικονομία είναι μια από τις ισχυρότερες μορφές συνεργασίας και οι επενδύσεις στην Αίγυπτο είναι κοντά στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών είναι 8 δισεκατομμύρια δολάρια».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε ότι «υπάρχει στόχος κατά την επίσκεψη του Προέδρου να αυξηθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, την επανεκκίνηση της θαλάσσιας ναυτιλίας, την ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και υπάρχει η ευκαιρία να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο Sameh Shoukry δήλωσε ότι το μέγεθος της Αιγύπτου και της Τουρκίας και η συμβολή τους σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα είναι πολύ σημαντικά.

«Ως εκ τούτου, η εστίαση στο πιο επείγον ζήτημα, το οποίο είναι ο πόλεμος στη Γάζα και οι καταστροφικές επιπτώσεις του στον παλαιστινιακό λαό και ο αριθμός των θυμάτων που αυξάνονται εν μέσω της παγκόσμιας συνείδησης συνεχίζει να απορροφά αυτόν τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος έφτασε τους 33.000 εκτός από 100.000 σοβαρά τραυματίες», τόνισε ο Shoykry.

«Η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα χωρίς την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βαθμό που χρειάζεται ο παλαιστινιακός λαός στη Λωρίδα, για να μην αναφερθούμε στη συνεχιζόμενη εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους, είναι όλα θέματα που επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη σοβαρότητα και πρέπει να υπάρξει μια πολιτική πορεία για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» πρόσθεσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε δε ότι οι κύκλοι των συγκρούσεων και της αμοιβαίας βίας δεν πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να επιτευχθεί αυτό που έχει ζητήσει η διεθνής κοινότητα και αυτό που έχει αναγνωριστεί στις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας, δηλαδή το δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης να ιδρύσει το κράτος του και να διατηρήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, προκειμένου να τερματιστεί ο κύκλος των συγκρούσεων και η σοβαρή ζημιά που προκαλεί στους λαούς της περιοχής.

Ο Sameh Shoukry στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, οι εξελίξεις σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και παγκόσμια και περιφερειακά θέματα.

Ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε ότι όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, υπάρχει ο κίνδυνος να επεκταθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στην περιοχή προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση ολόκληρης της περιοχής σε ένα σπιράλ συγκρούσεων, και ότι είναι σημαντικό οι ισλαμικές χώρες να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιηθεί η κοινή λογική και η στρατηγική σοφία για μια μόνιμη λύση στην περιοχή, ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε ότι για να τερματιστούν οι ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα, είναι απαραίτητο να καθιερωθεί άμεση μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.