Δυτικά Βαλκάνια

Πάγος στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Παγώνει η συζήτηση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών στις 16-17 Μαΐου, όπως είχε ανακοινωθεί.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαίωσε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών στις 16-17 Μαΐου, η οποία επρόκειτο να διεξαγάγει την τελική ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον εν λόγω οργανισμό, όπως ανέφερε η αλβανική έκδοση της «Φωνής της Αμερικής».

«Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υπουργών την επόμενη εβδομάδα και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε πότε μπορεί να συμπεριληφθεί», δήλωσε την Τετάρτη στη Φωνή της Αμερικής ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Daniel Holtgen, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 16 Απριλίου, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) μετά από πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, υποστήριξε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον εν λόγω οργανισμό και η Επιτροπή Υπουργών αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση της απόφασης στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Το ζήτημα της ίδρυσης της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO), το οποίο αποτελεί και το πιο καυτό σημείο στις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, φαίνεται να έχει γίνει η «αχίλλειος πτέρνα» για τις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνει η «Φωνή της Αμερικής».

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008. Οι δύο χώρες διεξάγουν διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Η διεθνής κοινότητα πιέζει το Κοσσυφοπέδιο να ιδρύσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, η οποία απορρέει από μια συμφωνία του 2013 μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας και η οποία θα ενώνει τους δήμους του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειοψηφία γύρω από την ίδια. Η ίδρυσή της θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως «όρος των προϋποθέσεων» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο πλαίσιο του μεταξύ τους διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου έκρινε αντισυνταγματική τη δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης, καθώς δεν περιλαμβάνει τις υπόλοιπες εθνοτικές κοινότητες και θα μπορούσε να οδηγήσει στην άσκηση εκτελεστικής εξουσίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν να σταλεί το σχέδιο καταστατικού για την ίδρυση της ZSO στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υποβλήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία τον Οκτώβριο του 2023 στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου για ερμηνεία, ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τη Δευτέρα, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη θέση ότι αυτή η ενέργεια του Κοσσυφοπεδίου θα είναι ένα επαρκές μήνυμα για να εξασφαλίσει την υποστήριξη στην τελική ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου χαρακτήρισε την Τετάρτη (8/5) την απαίτηση της Γαλλίας και της Γερμανίας «παράλογη» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχθεί τη δημιουργία μιας Ένωσης Σερβικών Δήμων ως προϋπόθεση για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Το σχέδιο καταστατικού του [ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Miroslav] Lajcak και άλλων απεσταλμένων των Quint [ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία] απέτυχε να επισημοποιηθεί ως έγγραφο, καθώς απορρίφθηκε. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έγγραφο, δηλαδή είναι ένα non-paper για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να στέλνει έγγραφα στο Συνταγματικό Δικαστήριο τα οποία δεν έχει αποδεχθεί και τα οποία δεν είναι επίσημα. Αυτό το αίτημα προς εμάς [να στείλουμε το σχέδιο του ΣτΕ της ΕΕ στο Συνταγματικό Δικαστήριο] ήταν και παραμένει παράλογο», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Kurti.

Μιλώντας σε διπλωματικούς εκπροσώπους των Quint και της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου προέτρεψε ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν πρέπει να συγχέονται, καθώς πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar, η θητεία του οποίου λήγει, οι διαδικασίες αυτές είναι «πολύ συνδεδεμένες».

Ο Escobar είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης «συνδέεται με τη μεταχείριση των μειονοτήτων και το Κοσσυφοπέδιο έχει δώσει σαφείς υποσχέσεις για τη μεταχείριση των μειονοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν [τη δημιουργία] της Ένωσης Σερβικών Δήμων».

Η Σερβία από την πλευρά της έχει κάνει εκστρατεία κατά της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρόλο που η συμφωνία της Οχρίδας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας τον Μάρτιο του 2023 αναφέρει ότι το Βελιγράδι δεσμεύεται να μην αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.