Νοτιοανατολική Ευρώπη Πολιτική

Ερωτηματικά για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Ερωτηματικά για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτής και καταδικασμένος σε φυλάκιση για εγκληματική οργάνωση, αποφυλακίζεται με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, παρά τη διαφωνία του Εισαγγελέα.

Η απόφαση για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενός ακροδεξιού, φασιστικού και ναζιστικού πολιτικού μορφώματος, έρχεται λίγες ώρες μετά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου αυστηροποιούνται οι ποινές για τα πλημμελήματα.

Επίσης η αποφυλάκιση του Γενικού Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, του τρίτου σε δύναμη κόμματος στις εκλογές του 2015, γίνεται καθώς ο Άρειος Πάγος, απέκλεισε το έτερο ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες» από τις Ευρωεκλογές, σε αναμονή του Εκλογοδικείου για την αφαίρεση των εδρών του κόμματος που θεωρήθηκε ότι δημιουργήθηκε από το «πρωτοπαλίκαρο» της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, όπου οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι δεν έχουν πολιτικό χώρο που να τους εκφράζει, η αποφυλάκιση Μιχαλιολάκου, αυτή την στιγμή προκαλεί ερωτηματικά.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου Λαμίας, παρότι η πρόταση για αποφυλάκιση του Μιχαλιολιάκου είχε αρνητική εισαγγελική εισήγηση, αποδέχτηκε την αίτηση που υπέβαλε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής για υφ’ όρων απόλυση από την φυλακή , επιβάλλοντας του, περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα το βούλευμα επιβάλλει τους όρους, της απαγόρευσης εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα Πεύκης -όπου είναι ο τόπος διαμονής του – μια φορά τον μήνα και της απαγόρευσης συναναστροφής με συγκατηγορουμένους του καταδικασμένους για την ίδια υπόθεση

Ο εισαγγελέας που εξέτασε την αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής είχε την γνώμη πως ο Μιχαλολιάκος δεν πρέπει να βγει από την φυλακή, αποδεχόμενος ότι τυπικά πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί. Ωστόσο ο εισαγγελικός λειτουργός τόνιζε στην εισήγηση του προς το δικαστικό συμβούλιο, ότι ο κρατούμενος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφυλακιστεί καθώς δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου.

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απόλυτη στην απόρριψη της αίτησης Μιχαλολιάκου , θεωρώντας πως ο κρατούμενος δεν έχει επιδείξει συμπεριφορές που δηλώνουν μεταμέλεια για όσα του αποδίδονται και ότι επίσης δεν δηλώνει τίποτε πως έχει υπάρξει ηθική βελτίωση του αιτούντος.

Εμφανίζει μάλιστα ο εισαγγελέας σωρεία αρθρογραφίας του Μιχαλολιάκου που ενισχύει, όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, την άποψη του, καθώς ο έγκλειστος εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Οι δικαστές ωστόσο έκριναν πως οι όποιες αμφιβολίες συντρέχουν στο πρόσωπο του καταδικασμένου, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Επιπλέον αξιολόγησαν την διαγωγή του θετικά και δεν δέχθηκαν ότι η αρθρογραφία του, δηλώνει ένδειξη τέλεσης νέων πράξεων αν αποφυλακιστεί.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς για το κόμμα «είναι προφανές πως η αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου για την πρόωρη αποφυλάκιση του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή, καθώς ούτε ο πρότερος βίος του, ούτε η έλλειψη μεταμέλειας μέσα στην φυλακή εξασφαλίζουν ότι δεν θα τελέσει παρόμοια εγκλήματα μετά την αποφυλάκιση του».

Στη συνέχεια αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του: «Καταδικάστηκε ως ο ιδρυτής και καθοδηγητής της εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Θα έπρεπε να συνυπολογιστεί πως ουδέποτε έκανε κάποια δήλωση υπέρ των Δημοκρατικών Αρχών, ενώ αντιθέτως υποστήριζε πάντα πως η δίωξη του ήταν πολιτική, δεν αναγνώριζε καν τις δικαστικές αρχές, αλλά ούτε και το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Ελλάδα.

Περιμένουμε το σχετικό βούλευμα για να δούμε με ποια αιτιολογία οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την προκλητική απόφαση για υφ’ όρον απόλυση του Μιχαλολιάκου και βεβαίως αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος.

Ενημερώνουμε τέλος, για την αποφυγή λαθών αλλά και για να προλάβουμε τη σπέκουλα που κάποιοι έχουν κάνει «επάγγελμα», πως η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019».

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.