Γεωοικονομία Γεωπολιτική

Σινο-αμερικανικές σχέσεις στον απόηχο της επίσκεψης Blinken

Σινο-αμερικανικές σχέσεις στον απόηχο της επίσκεψης Blinken

Η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε εκτεταμένες ανταλλαγές απόψεων με Κινέζους αξιωματούχους, κρίθηκε από Κινέζους εμπειρογνώμονες ως «γενικά θετική και παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αλλά οι παρατηρητές πίστευαν επίσης ότι μια τέτοια επίσκεψη από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την τρέχουσα τάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι η συναίνεση πέντε σημείων στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπλίνκεν υποδήλωνε ότι η Κίνα αντέδρασε στις πιέσεις των ΗΠΑ και βοήθησε να ωθηθούν και οι δύο χώρες ώστε να εργαστούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων σύμφωνα με τη συναίνεση που έδωσαν οι κορυφαίοι ηγέτες των δύο χωρών στο Σαν Φρανσίσκο.

Η βασική πρόκληση στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έγκειται στο ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι βλέπουν την Κίνα ως αντίπαλο ή εχθρό και όχι ως εταίρο. Οι ΗΠΑ αγωνίζονται επί του παρόντος να απαλλαγούν από τις προκαταλήψεις τους για την Κίνα, γεγονός που οδηγεί σε δυσκολίες στον καθορισμό του σωστού τόνου για τις πολιτικές της Ουάσινγκτον έναντι του Πεκίνου και στην αποτελεσματική διαχείριση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας. Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες προέτρεψαν τις ΗΠΑ να επιδείξουν το θάρρος να εντοπίσουν με ακρίβεια και να διορθώσουν τις λανθασμένες αντιλήψεις τους για την Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι συνομιλίες με τον Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ήταν «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές».

Κατά τη διάρκεια μιας εθιμοτυπικής συνάντησης ευγένειας με τον Blinken το απόγευμα της Παρασκευής, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ανέπτυξε την επικαιροποιημένη θέση του Πεκίνου για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και πρότεινε καθοδήγηση, δήλωσε ο Yang Tao, γενικός διευθυντής του Τμήματος Υποθέσεων Βόρειας Αμερικής και Ωκεανίας του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης για την επίσκεψη του Blinken το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Xi συναντήθηκε με τον Blinken την Παρασκευή και τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, αλλά η συνεργασία θα πρέπει να είναι αμφίδρομη. «Η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, αλλά ο ανταγωνισμός θα πρέπει να αφορά την κοινή πρόοδο και όχι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», δήλωσε ο Xi.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι, να βοηθούν ο ένας τον άλλον να επιτύχει και όχι να βλάπτουν ο ένας τον άλλον, να αναζητούν κοινό έδαφος και να διατηρούν τις διαφορές τους αντί να εμπλέκονται σε φαύλο ανταγωνισμό και να τιμούν τα λόγια με πράξεις και όχι να λένε ένα πράγμα αλλά να κάνουν κάτι άλλο, δήλωσε ο Xi.

Επίσης ο Xi δήλωσε ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί στη μη συμμαχία και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δημιουργούν μικρά μπλοκ, προσθέτοντας ότι κάθε πλευρά μπορεί να έχει τους φίλους και τους εταίρους της, δεν πρέπει να στοχοποιεί, να αντιτίθεται ή να βλάπτει την άλλη.

Ο Wang Yi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και υπουργός Εξωτερικών, είχε συνομιλίες με τον Blinken την Παρασκευή στο Πεκίνο, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συναίνεση πέντε σημείων βάσει μιας ολοκληρωμένης ανταλλαγής απόψεων.

Πρώτον, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ σύμφωνα με την καθοδήγηση των δύο αρχηγών κρατών.

Δεύτερον, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τις ανταλλαγές και τις επαφές υψηλού επιπέδου σε όλα τα επίπεδα.

Τρίτον, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση του διακυβερνητικού διαλόγου Κίνας-ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη, θα συνεχίσουν να προωθούν τις διαβουλεύσεις σχετικά με τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσουν νέο γύρο διαβουλεύσεων Κίνας-ΗΠΑ για θέματα Ασίας-Ειρηνικού και θαλάσσιες υποθέσεις Κίνας-ΗΠΑ και θα συνεχίσουν τις προξενικές διαβουλεύσεις. Η ομάδα εργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών θα πραγματοποιήσει συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων.

Τέταρτον, οι δύο πλευρές θα λάβουν μέτρα για την επέκταση των πολιτιστικών ανταλλαγών και των ανταλλαγών μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών, θα υποδεχθούν φοιτητές από τις χώρες της άλλης πλευράς και θα συνεργαστούν για την επιτυχία της 14ης Συνόδου Κορυφής Ηγετών Τουρισμού Κίνας-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στο Σιάν τον Μάιο.

Πέμπτον, οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν διαβουλεύσεις για διεθνή και περιφερειακά καυτά ζητήματα και θα ενισχύσουν την επικοινωνία μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων των δύο πλευρών.

Από την άποψη της προώθησης της εφαρμογής της συμφωνίας που έκαναν οι δύο ηγέτες στο Σαν Φρανσίσκο, η επίσκεψη του Blinken πέτυχε ορισμένα θετικά αποτελέσματα, με τη συναίνεση πέντε σημείων που επιτεύχθηκε από τις δύο πλευρές να συνεχίζει ουσιαστικά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους δύο ηγέτες στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στους Global Times ο Wu Xinbo, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fudan.

Ο Wu σημείωσε ότι, κρίνοντας από την προηγούμενη ατζέντα της επίσκεψης που δημοσίευσαν οι ΗΠΑ, ο Blinken δεν πέτυχε τους αναμενόμενους στόχους του. Αυτό αντανακλά τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Κίνας και των ΗΠΑ στον χειρισμό των διμερών σχέσεων.

Τα μηνύματα που έστειλαν οι ΗΠΑ πριν από την αναχώρηση του Blinken έδειχναν ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να επαναπροσδιορίσει την ατζέντα των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Ωστόσο, η συναίνεση πέντε σημείων που επιτεύχθηκε από τις δύο πλευρές έδειξε ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ δεν πέτυχε και οι προσπάθειες της Κίνας συνέβαλαν στο να ωθήσουν τις δύο χώρες να επιστρέψουν στην εφαρμογή της συναίνεσης που επιτεύχθηκε από τους δύο ηγέτες στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ο Wu.

Ο Blinken φέρεται επίσης να ζήτησε από το Πεκίνο να αποφύγει τη λήψη «προκλητικών» μέτρων κατά την ορκωμοσία του Lai Ching-te τον επόμενο μήνα, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός ηγέτης της Ταϊβάν τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε το AFP επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο την περασμένη εβδομάδα. Ο Αμερικανός διπλωμάτης σχεδίαζε επίσης να εγείρει τις «βαθιές ανησυχίες του σχετικά με την υποστήριξη της ΛΔΚ προς την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αθέμιτες οικονομικές και εμπορικές πρακτικές της», σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Παρόλο που η συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την αποτελεσματική διαχείριση των σχέσεών τους φαίνεται να έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων αλληλεπιδράσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν για το κατά πόσον οι ΗΠΑ μπορούν να εγγυηθούν ότι θα διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές και θα επεκτείνουν τη συνεργασία μέσω της δράσης, ιδίως όταν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική χρονιά.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τη συναίνεση και να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, και ακόμη περισσότερο επιδιώκουν να περιορίσουν την Κίνα λόγω της πολιτικής των εκλογών, να περικυκλώσουν την Κίνα, να αμαυρώσουν την εικόνα της Κίνας και να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική πορεία των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε στους Global Times ο Diao Daming, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας στο Πεκίνο.

Μετά το πέρας της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Blinken δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι προειδοποίησε την Κίνα να «σταματήσει να εξάγει υλικά που επιτρέπουν στη Ρωσία να ανοικοδομήσει τη βιομηχανική της βάση» και δήλωσε επίσης στο CNN ότι η Ουάσινγκτον έχει δει στοιχεία για κινεζικές προσπάθειες να «επηρεάσει και αναμφισβήτητα να παρέμβει» στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Όλα αυτά τα σχόλια απευθύνονται στο εγχώριο ακροατήριο στις ΗΠΑ, καθώς και τα δύο θέματα χρησιμοποιούνται συχνά από την κυβέρνηση Μπάιντεν ως πολιτική τροφή για να υπερτονίσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στην εσωτερική πολιτική, προκειμένου να μην εμφανιστεί αδύναμη σε σχέση με την Κίνα, δήλωσε στους Global Times ο Li Haidong, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, σημειώνοντας ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι διμερείς σχέσεις θα γίνονται πιο εύθραυστες.

Την άποψη αυτή επανέλαβε και ο Wu. «Νομίζω ότι η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στο μέλλον θα συνεχίσει να είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα και είναι απίθανο να σταθεροποιηθεί πραγματικά ή να βελτιωθεί σημαντικά. Ειδικά κατά το έτος των εκλογών του 2024, η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να επιδείξει σκληρότητα απέναντι στην Κίνα και να ασκήσει πίεση στην Κίνα για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Wu.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Biden κάλεσε τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο τριπλασιασμού του υφιστάμενου δασμολογικού συντελεστή του τμήματος 301 για τον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ζήτησε επίσης να απαγορευτούν οι εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινεζικής κατασκευής στις ΗΠΑ.

Οι κινήσεις του Biden αποσκοπούν στο να προσελκύσουν ορισμένες ομάδες ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Wu, ο οποίος προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και άλλες ενέργειες με στόχο την επίδειξη σκληρότητας και την άσκηση πίεσης στην Κίνα. «Εάν ο Biden αισθάνεται ότι οι προοπτικές εκλογής του δεν είναι καλές, μπορεί να εντείνει τις προσπάθειές του να παίξει το «χαρτί της Κίνας»», σημείωσε ο Wu.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ μπορούν να διατηρήσουν μια εύθραυστη και αναξιόπιστη σταθερότητα και θα υπάρξουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κατέληξε ο Wu.

Πηγή: GlobalTimes

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.