Ανατολική Μεσόγειος Μέση Ανατολή

Κέρδισε την απαγόρευση του PKK στο Ιράκ και πάει Ερμπίλ ο Erdoğan

Κέρδισε την απαγόρευση του PKK στο Ιράκ και πάει Ερμπίλ ο Erdoğan

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, μετά από 12 χρόνια στη Βαγδάτη, σηματοδοτεί την αναβάθμιση των σχέσεων Ιράκ-Τουρκίας σε μια περίοδο εντάσεων και αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παρότι δεν κατάφερε ο Τούρκος Πρόεδρος να πάρει από τον Ιρακινό Πρωθυπουργό την πολυπόθητη ανακήρυξη του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Βαγδάτη, η απόφαση για ανακήρυξη του PKK ως απαγορευμένη οργάνωση στο Ιράκ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σύμφωνα με τον Erdoğan.

Όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Πρόεδρο Abdul Latif Rashid και τον Πρωθυπουργό Mohammed Shia’ Al Sudani, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«Συζητήσαμε τα κοινά βήματα που μπορούμε να λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και των προεκτάσεων της που στοχεύουν την Τουρκία από το ιρακινό έδαφος» σημείωσε ο Erdoğan προσθέτοντας ότι «χαιρετίσαμε την ανακήρυξη του PKK ως απαγορευμένης οργάνωσης στο Ιράκ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος μοιράστηκε με τους ομολόγους του την ισχυρή του πεποίθηση ότι το PKK θα ανακηρυχθεί επίσημα τρομοκρατική οργάνωση και η παρουσία του στο ιρακινό έδαφος θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό σημειώνοντας ότι «αυτό αποτελεί και απαίτηση του νόμου περί γειτονίας και της αδελφοσύνης μας».

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του PKK, ο Erdoğan τόνιισε ότι «είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όλη την υποστήριξη που θα χρειαστεί η ιρακινή κυβέρνηση σε κάθε βήμα που θα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προσδοκίες μας σχετικά με τον αγώνα κατά της FETO ήταν επίσης ένα από τα σημεία της ημερήσιας διάταξης σε αυτό το κομμάτι».

«Το Ιράκ είναι ένας γείτονας με τον οποίο έχουμε κοινούς ιστορικούς, ανθρώπινους και πολιτιστικούς δεσμούς και στον οποίο αποδίδουμε στρατηγική αξία» τόνισε επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πέρα από τη συνεργασία σε σειρά ζητημάτων όπως η διαχείριση των υδάτων και η ενεργειακή ασφάλεια, υπογράφηκαν επίσης σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς όπως το Μνημόνιο Κατανόησης του έργου της Οδού Ανάπτυξης, ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής, ιδίως του Ιράκ, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Παρόλο που ένα από τη σημαντικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων Erdoğan-Sudani, ήταν το PKK και ο διάδρομος ασφαλείας στα τουρκο-ιρακινά σύνορα 30 χιλιομέτρων, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί και την Ερμπίλ, έδρα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani με ανάρτηση του στην πλατφόρμα X έγραψε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Τούρκο Πρόεδρο στην Ερμπίλ.

«Η ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο στην περιοχή», έγραψε ο Barzani στον λογαριασμό του στο X.

Συνεχίζοντας ο Barzani επισημαίνει ότι η επίσκεψη «αποτελεί ένδειξη των ισχυρών πολιτικών, οικονομικών και δεσμών ασφαλείας του Ιράκ και της Περιφέρειας του Κουρδιστάν με την Τουρκία. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Ερμπίλ και να συζητήσουμε τα πιεστικά ζητήματα της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης».

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.