Γεωοικονομία Γεωπολιτική

Μόσχα και Πεκίνο τονίζουν την αποτυχία κάθε συνάντησης για την Ουκρανία που αγνοεί τα συμφέροντα της Ρωσίας

Μόσχα και Πεκίνο τονίζουν την αποτυχία κάθε συνάντησης για την Ουκρανία που αγνοεί τα συμφέροντα της Ρωσίας

Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε την Τρίτη (9/4) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov μετά από συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi στο Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Ευχαριστώ την κινεζική πλευρά για τα συλλυπητήριά της σχετικά με  την τρομοκρατική επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας στις 22 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και για την υποστήριξη του αγώνα της Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Lavrov όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Παρότι ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς σε συναυλία κοντά στη Μόσχα ,από τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 144 άνθρωποι, η Ρωσία θεωρεί ότι η Ουκρανία ήταν πίσω από την επίθεση.

Όπως σημείωσε ο Lavrov «η τρομοκρατική επίθεση είναι μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν γίνει ποτέ» προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των πολυμερών θεσμών».

Μόσχα και Πεκίνο ανακοίνωσαν μια «χωρίς σύνορα» εταιρική σχέση τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγες ημέρες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, και οι δεσμοί τους γίνονται όλο και ισχυρότεροι από τότε.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται επί του παρόντος το Πεκίνο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Wang Yi δήλωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov και εγώ είχαμε εμπεριστατωμένες συνομιλίες για πολλά σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως για την Ουκρανία και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση”.

Σε ότι αφορά την Ουκρανία ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του είναι υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης, την κατάλληλη στιγμή, για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με τη συμμετοχή της Μόσχας και του Κιέβου.

«Ελπίζουμε σε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και η Κίνα είναι υπέρ μιας έγκαιρης διεθνούς διάσκεψης που θα συμφωνηθεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων» τόνισε ο Wang Yi.

Η Ρωσία και η Κίνα τόνισαν ότι οι συναντήσεις για την Ουκρανία είναι άχρηστες εάν αγνοούν τα συμφέροντα της Μόσχας, με τον Lavrov να σημειώνει ότι «μιλήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την ουκρανική κρίση. Εμείς και οι Κινέζοι φίλοι μας δηλώνουμε ξεκάθαρα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι Κινέζοι συνάδελφοί μου και εγώ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οποιεσδήποτε διεθνείς συναντήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη θέση της Ρωσίας και την αγνοούν εντελώς, αλλά δίνουν ένα κενό τελεσίγραφο, όπως στη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης [Zelensky], θα είναι άχρηστες και εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Lavrov.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι χώρες τους πρέπει να σταθούν στο πλευρό της «δικαιοσύνης και της ισότητας».

«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν. Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δύο μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει σαφώς να σταθούν στην πλευρά της ιστορικής προόδου, της δικαιοσύνης και της ισότητας», δήλωσε ο Wang Yi, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν να διατηρούν στενή επικοινωνία σε διάφορες μορφές».

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Lavrov ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για την αποστολή ομάδας παρατηρητών στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία, στις οποίες ο πρόεδρος Vladimir Putin κέρδισε με μια πλειοψηφία πρωτοφανή στη μετασοβιετική εποχή.

«Χάρη στην ηγεσία μας, οι σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας και οι στρατηγικές αλληλεπιδράσεις έχουν φθάσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο. Με την επανεκλογή του Vladimir Putin, η συνέχιση της συνολικής ενίσχυσής τους έχει, φυσικά, λάβει περαιτέρω εγγυήσεις» δήλωσε επίσης ο Lavrov.

Ο Wang Yi αναφερόμενος στα «καυτά» σημεία του πλανήτη, δήλωσε ότι «το σημείο εκκίνησης της Κίνας είναι η διατήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων».

Δηλώνοντας ότι η Κίνα εκτιμά την ειρήνη και την ενθαρρύνει ενεργά με διάλογο για την επίλυση των διαφορών, έστειλε μήνυμα προς τη Δύση λέγοντας ότι «θα πρέπει να εμμείνουμε στη γνήσια πολυμέρεια και να αντιταχθούμε σε κάθε «μικρό κύκλο» αντίπαλων στρατοπέδων, ιδίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να απλώνει το χέρι του στην κοινή μας πατρίδα και δεν υπάρχει αγορά ή μέλλον για οποιαδήποτε διχαστική και συγκρουσιακή συμπεριφορά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο Putin θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Μάιο για συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο της νέας προεδρικής του θητείας.

Κοινοποίηση:
Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια...

Το Independent Balkan News Agency (IBNA) είναι ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.