Γνώμη Μέση Ανατολή

Χτυπήματα για να μην γίνει εκεχειρία;

Χτυπήματα για να μην γίνει εκεχειρία;

Τα δυο νέα χτυπήματα από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, το ένα στη Δαμασκό της Συρίας όπου επλήγη η Ιρανική Πρεσβεία και σκοτώθηκαν Ιρανοί αξιωματούχοι και το άλλο στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν μέλη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που παρέδιδαν βοήθεια στους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους, προκαλούν ανησυχίες για κλιμάκωση και διεύρυνση των εχθροπραξιών.

Η διεθνής κοινή γνώμη εδώ και καιρό έχει στραφεί ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα και βιαιότητα στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με δεκάδες νεκρούς ισραηλινούς στόχους.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, μέλη του ΟΗΕ αλλά και μέλη διεθνών οργανισμών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους έχουν χάσει τη ζωή της από τα ισραηλινά πυρά, αυξάνοντας περαιτέρω τις διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του Benjamin Netanyahu.

Η νέα πολύνεκρη επίθεση μελών διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων επιδεινώνει περισσότερο το κλίμα για το Ισραήλ, που ήδη μετρά διεθνείς καταδίκες αλλά και παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Όμως η εξόντωση Ιρανών αξιωματούχων στη Δαμασκό της Συρίας από ισραηλινή αεροπορική επίθεση συνιστά αιτία πολέμου, καθώς για πρώτη φορά μετά τον βομβαρδισμό της Κινεζικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη το 1999, χτυπήθηκε από κράτος διπλωματική αποστολή.

Η διαφορά είναι ότι για τον βομβαρδισμό της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είχαν ζητήσει συγνώμη αποδίδοντας σε λάθος το γεγονός, ενώ σήμερα καμιά συγνώμη δεν ειπώθηκε από την Ισραηλινή πλευρά, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι ήταν σκόπιμο το χτύπημα.

Όπως ήταν φυσικό το Ιράν αντέδρασε έντονα στο χτύπημα και υποσχέθηκε αντίποινα στο Ισραήλ, κάτι που αν συμβεί θα παρασύρει στην σύρραξη και τις ΗΠΑ, τον απόλυτο σύμμαχο του Ισραήλ, με απρόβλεπτες συνέπειες αν όχι την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου.

Το Ιράν μέχρι πρότινος κρατούσε μια στάση αναμονής χωρίς εμφανή διάθεση για εμπλοκή στο πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, αποφεύγοντας να παράσχει ανοιχτή και άμεση υποστήριξη στη Χαμάς.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah που ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχουν στις συγκρούσεις, αλλά ότι θα απαντήσουν σε οποιεσδήποτε επιθέσεις ενδέχεται να συμβούν στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Καθώς απέφυγε την απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ, το Ιράν με τους εντολοδόχους του, πραγματοποίησε επιθέσεις κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ και τη Συρία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι παραμένει σε επιφυλακή. Επιπρόσθετα κινητοποίησε τους Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το εμπόριο βασικών αγαθών.

Μετά τα αντίποινα των ΗΠΑ στις επιθέσεις της Τεχεράνης, η ποσότητα και η ποιότητα των επιθέσεων μειώθηκε. Σε αυτό συνετέλεσε όπως αναφέρεται στις έμμεσες και μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ που κάλυψαν θέματα όπως η παύση των επιθέσεων στις αμερικανικές βάσεις, η χαλάρωση των κυρώσεων, οι προμήθειες όπλων στη Ρωσία και η αποδέσμευση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν είχαν μεταφερθεί στον ιρανικό λογαριασμό παρά την προηγούμενη συμφωνία.

Όμως το χτύπημα στην Ιρανική Πρεσβεία στη Δαμασκό μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να κινητοποιήσει την Τεχεράνη είτε να πλήξει απευθείας το Ισραήλ, καθώς διαθέτει τα οπλικά συστήματα, είτε να χρησιμοποιήσει τη Συρία εξαπολύοντας επιθέσεις από εκεί. Αυτό όμως μπορεί να εμπλέξει και την Ρωσία η οποία έχει υπό την προστασία της τον εναέριο χώρο της Συρίας καθώς δεν υπάρχει ικανή αεράμυνα στη χώρα.

Αυτή η κλιμάκωση, σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα δεν ήταν επιθυμία ούτε του Ιράν, ούτε όμως και των ΗΠΑ που εναγωνίως προσπαθούν για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Μια νέα εμπλοκή της Ουάσινγκτον σε πόλεμο θα καθιστούσε καταστροφικές τις προεδρικές εκλογές για τον Joe Biden που θα έβλεπε ενδεχομένως τον Donald Trump να κάνει περίπατο και να αναλαμβάνει εκ νέου την ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Αποκλείοντας Ιράν και ΗΠΑ ως υπαίτιους για την κλιμάκωση, τουλάχιστον με όσα ξέρουμε και καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για εκεχειρία, ο μόνος που θα επιθυμούσε την κλιμάκωση είναι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

Πρώτον γιατί θέλει να φέρει σε πέρας τον στόχο του για την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς και δεύτερον για να συσπειρώσει τους Ισραηλινούς γύρω του, στην περίπτωση που εμπλακεί το Ιράν στον πόλεμο.

Ο Netanyahu παίζει με τη φωτιά ενός γενικευμένου πολέμου στην εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όμως όποιος παίζει με τη φωτιά κινδυνεύει πολλές φορές να καεί ο ίδιος.

Κοινοποίηση:
Σπύρος Σιδέρης

Σπύρος Σιδέρης

Λίγα λόγια...

Ο Σπύρος Σιδέρης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, μέλος του NUJ Μεγάλης Βρετανίας, του IFJ και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα. Ιδρυτής του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΙΒΝΑ) με επίκεντρο την νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

IBNA - Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Copyright @ 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Κατηγορίες

Άμεση ενημέρωση

    Με μία απλή εγγραφή έχεις άμεση ειδοποίηση στον υπολογιστή και το κινητό σου, για να είσαι πάντα ενήμερος.